03-02-2020 — 

Het marineschip Zr. Ms. Schiedam komt weer naar Schiedam. Op zaterdag 8 februari ligt het schip aan het Hoofdplein aan de Maasboulevard, tegenover het Schreihuisje. Tussen 13.00 en 17.00 uur is iedereen die dag van harte welkom om aan boord te komen. Bezoekers krijgen dan van de bemanning uitleg over de mijnenjager. 

Zr. Ms. Schiedam is een van de mijnenjagers van de Koninklijke Marine. Deze schepen maken deel uit van de Alkmaarklasse. Het schip is in de stad om de scheepsbel terug te ontvangen. Die was sinds november 2017 traditiegetrouw in bewaring bij de gemeente omdat het schip in onderhoud was. Burgemeester Cor Lamers brengt de bel in de ochtend bij een besloten bijeenkomst terug.

Mijnenjager

De hoofdtaak van de mijnenjagers is het vrij houden van de zee, de kustwateren en de havenmondingen van explosieven. Daarnaast beschermen ze maritieme eenheden in een mijngevaarlijk gebied door mijnenbestrijdingsoperaties uit te voeren.

Op de boeg staat de NAVO-aanduiding van de mijnenjager: M860.

Geschiedenis Zr. Ms. Schiedam

  • Kiel gelegd: 6 mei 1984
  • Te water gelaten: 26 april 1986
  • In dienst gesteld: 9 juli 1986.

In voorgaande jaren voer Zr. Ms. Schiedam onder meer voor Beneficial Cooperation. In dit samenwerkingsverband met België ruimen Nederlandse mijnenjagers explosieven in zee en kustwateren. Het schip vaart ook vandaag de dag nog altijd actief rond bij diverse missies.