30-03-2021 — 

Gemeente Schiedam start een proef met nieuw materiaal om bodemdaling af te remmen. De Ambachtenbuurt-Noord en Sveadal worden opgehoogd met schuimglas. Schiedam is in Nederland een van de eerste gemeenten die schuimglas op deze schaal inzet.

“Een goot deel van Schiedam is gebouwd op veengrond. Hierdoor verzakken straten, tuinen en leidingen. Deze zettingsproblematiek pakken we per buurt op. Daarmee verlengen we de levensduur van deze buurten en houden we de kwaliteit van de buitenruimte langer in stand”, aldus wethouder Jeroen Ooijevaar.

Schiedam heeft al ervaring met het toepassen van EPS (piepschuim) als licht ophoogmateriaal. Schuimglas is echter een duurzamer alternatief, omdat het in tegenstelling tot EPS geen aardolieproduct is. Daarom gaat Schiedam het nu toepassen in 2 pilotprojecten .

Schuimglas onderscheidt zich in positieve zin van andere ophoogmaterialen. Schuimglas is gemaakt van gerecycled glas. Het is een restproduct uit de glasindustrie en weegt bijna niets. Doordat het 4 keer lichter is dan water zorgt schuimglas ervoor dat de bodem minder snel verzakt dan bij het gebruik van zand. Daarnaast scoort het goed op het gebied van duurzaamheid en klimaatadaptatie.