23-01-2020 — 

Donderdag 23 januari 2020 stond wethouder Patricia van Aaken voor een dag haar stoel af aan Safae Chaloui (14) van het Lentiz Life College Schiedam. Hiermee was de gemeente Schiedam trotse deelnemers aan de zesde editite van JINC Baas van Morgen. Door deze ervaring krijgen jongeren de kans om hun mogelijkheden en talenten te ontdekken en kennis te maken met verschillende beroepen.

Druk programma

Onze jonge baas Safae had vandaag een goed gevulde agenda. Nadat zij door Patricia op het Lentiz Life College Schiedam werd opgehaald, startte ze de dag met een ontbijt met alle ‘bazen van de dag’ en de deelnemende bedrijven en instellingen. Daarna volgde een rondleiding door het stadhuis en ontmoette ze burgemeester Lamers. Safae vroeg Lamers hoe oud Schiedam als stad is. “Sinds 1275 kent de gemeente Schiedam stadsrechten. Daarmee is het een van de oudste steden van Nederland.”

Op werkbezoek

’s Middags stond er een werkbezoek gepland. Hier stelde Safae vier belangrijke vragen aan Tom de Koning, directeur van de basisschool Kaleidoscoop. Safae sprak over het lerarentekort, de talentontwikkeling van leerlingen, het zoeken van inspirerende personen in de directe omgeving en hoe leerlingen buiten schooltijd elkaar kunnen ontmoeten. Door de juiste vragen te stellen, heeft zij een start gemaakt aan de invulling van het nieuwe onderwijsbeleid.

Toekomstdromen

Aan het einde van de dag gaf Safae aan dat deze dag haar blik heeft verruimd. “Het meepraten en samen op zoek gaan naar een oplossing, vond ik als wethouder erg leuk. Ook twijfel ik nu of ik in de zorg ga werken of wethouder wil worden.” Patricia van Aaken complimenteert Safae met haar lef, aanpassingsvermogen en rustige houding. “Daarmee komt ze er wel.”

Investeren in het talent van morgen

Door mee te doen met ‘Baas van Morgen’ vraagt de gemeente Schiedam aandacht voor het feit dat een succesvolle loopbaan niet voor iedereen is weggelegd. Want wie geboren wordt in een omgeving met veel armoede of beperkte werkgelegenheid heeft weinig rolmodellen. Het gevolg is dat deze kinderen school minder vaak af maken. Ook is de kans kleiner dat zij een bewuste loonbaankeuze maken en een stage en uiteindelijk een baan vinden. Jongeren volgen vaker een opleiding die niet het beste bij ze past. Hierdoor blijven hun talenten on(der)benut en hebben ze minder kans dan leeftijdsgenoten uit rijkere wijken. Hoe slim of talentvol ze ook zijn. Daarom investeert de gemeente in ál het talent van de toekomst zodat  jongeren een kans krijgen op een goede start op de arbeidsmarkt.

Initiatief Baas van morgen

Baas van morgen is een initiatief van Jinc. Dit is een non-profitorganisatie die strijdt tegen kansenongelijkheid onder jongeren. Zij streven samen met bedrijven en organisaties naar een maatschappij waarin je achtergrond niet bepalend is voor je toekomst. En waarin ieder kind evenveel kansen krijgt.