08-08-2022 — 

Gezocht: activiteiten voor tijdelijk plein naast de glasfabriek

Naast de Schiedamse binnenstad ligt Nieuw-Mathenesse, een bedrijventerrein aan het water. In de toekomst is dit een gebied om te wonen, werken en ontspannen. Voor het zover is, verlevendigen de projectontwikkelaars van De Glasfabriek het terrein rondom de voormalige fabriek alvast. De gemeente Schiedam stelt een naastgelegen plein van ongeveer 1.000 m2 beschikbaar waar activiteiten georganiseerd kunnen worden. De gemeente daagt inwoners,  ondernemers, evenementenorganisatoren en culturele instellingen uit om mee te denken en mee te doen om dit plein te verlevendigen.

Praat mee! 

Totdat Nieuw-Mathenesse wordt herontwikkeld, is het belangrijk om al invulling te geven aan het gebied. De gemeente wil Schiedammers op een nieuwe manier kennis laten maken met het gebied. Zo krijgen mensen al een gevoel bij dit nieuwe stadsdeel. Onlangs vond er op het Glasfabriekterrein het eerste International Dutch Distillers Festival (IDDF) plaats. Ook was expositie Glashard van het Stedelijk Museum Schiedam in de loodsen te zien. Binnenkort opent er horeca, kunst, cultuur en een groot terras. De gemeente roept Schiedammers op om hun ideeën voor het tijdelijke stadsplein naast de glasfabriek te delen en om activiteiten uit te voeren. Schiedammers kunnen meedenken en meedoen via het online participatieplatform ‘Praat mee’.

Nieuwe levendigheid

Wethouder Antoinette Laan is enthousiast over het initiatief. "Naast de creatieve ondernemers op het Glasfabriekterrein kunnen nu ook inwoners van Schiedam en omstreken zelf de handen uit de mouwen steken om nieuw leven te blazen in Nieuw-Mathenesse. Ik ben nieuwsgierig welke ruimte gezocht wordt en kijk uit naar de nieuwe levendigheid".

Beschikbaar tot de zomer van 2023

De activiteiten die kunnen plaatsvinden zijn bijvoorbeeld sport- en jeugdactiviteiten, een speciaalmarkt, theater, een drive-in bioscoop, ijskar of (onversterkte) livemuziek, maar er kan ook gedacht worden aan een versiering van het hek of het onderhouden van een plantentuintje. De gemeente kan waar nodig ondersteunen bij het aanvragen van vergunningen en subsidiemogelijkheden. Het plein blijft beschikbaar totdat de gemeente de omgevingsvergunning heeft verleend aan de projectontwikkelaars. De verwachting is dat dit niet voor de zomer van 2023 is. Meedenken en meedoen kan op het online participatieplatform praatmee.schiedam.nl. Ook is hier meer informatie en de voorwaarden te vinden.

"Afbeelding waar op te zien is waar het 'tijdelijke stadsplein' ligt. Dit is aan het begin van de Buitenhavenweg als u van de Koemarkt komt, rechts van de grote parkeerplaats. "

"Foto van een bar ter inspiratie"