13-04-2021 — 

Vandaag 13 april trapte wethouder Patricia van Aaken de Nationale Buitenlesdag af door een aantal schoolpleintegels door groen te vervangen. Ook gaf ze hiermee het startschot voor het NK Tegelwippen 2021. Dit deed zij samen met de leerlingen van de basisschool De Taaltuin en Ababil.

Bijna 300.000 leerlingen van 2043 scholen doen mee aan de Nationale Buitenlesdag. In Schiedam staat bij de basisscholen De Taaltuin, Ababil en De Singel buiten bewegen én leren centraal. Veel scholen zien de voordelen om de kinderen in een natuurlijke omgeving te laten spelen, en niet op tegels van beton. Daarom krijgt het schoolplein van De Taaltuin een metamorfose en een buitenlokaal. Hiermee is de Taaltuin een voorbeeld voor Schiedam. Ook heeft Ababil interesse in minder grijs.

Vergroenen van schoolpleinen

Van Aaken juicht groenblauwe schoolpleinen in Schiedam toe. Zij hoopt dat er nog veel meer tegels eruit gewipt worden. “Buitenlessen zijn gezond. Frisse lucht en beweging in een natuurlijke omgeving nodigt uit tot genieten en creativiteit. Bovendien wordt de lesstof beter onthouden. Ook draagt meer groen bij aan meer biodiversiteit, opvang van regenwater en hittestress. Wij hopen dat meer scholen hun schoolplein vergroenen en gebruikmaken van de subsidie Schiedam Waterklaar.”

Natte Krat en TonTuin

Tijdens de Buitenlesdag werd er een Natte Krat bij de basisschool De Singel geplaatst. Daarnaast kreeg De Taaltuin een TonTuin aangeboden. Beide zijn wateropvangsystemen: een regenton en plantenbak in één. De TonTuin is een geschenk van Waterleider, die in opdracht van de gemeente Schiedam op 3 locaties (NME Schiedam, de Singel en de Erker) een Natte Krat heeft geplaatst.

Wint Schiedam dit jaar de Gouden Tegel?

De gemeente die de meeste tegels per inwoner voor groen vervangt, wint de ‘Gouden Tegel’. Ook actieve bewoners die zich inzetten voor meer groen in hun tuin maken kans op een prijs. Vanaf 30 maart kan iedereen de gewipte tegels aanmelden via nk-tegelwippen.nl. Deze worden automatisch opgeteld bij de Tegelstand van de betreffende gemeente. Het NK Tegelwippen loopt tot 30 september 2021.