01-01-2022 — 

Schiedam heeft een onrustige jaarwisseling achter de rug. Al vroeg in de middag van oudejaarsdag bezorgden grote groepen jongeren en volwassenen in Schiedam Noord de hulpdiensten, met name de politie, veel werk. Later op de dag en in de eerste uren van het nieuwe jaar deden zich ook op andere plaatsen in de stad incidenten voor, voornamelijk met jongeren die erop uit waren de hulpdiensten te provoceren. De mobiele eenheid was de hele avond actief en moest meerdere keren in actie komen om de rust en de veiligheid op straat terug te brengen. Ondanks het vuurwerkverbod werd toch veel vuurwerk afgestoken, maar grote branden deden zich niet voor. Er heeft één aanhouding plaatsgevonden.

Noord

Burgemeester Cor Lamers noemt het gedrag van groepen jongeren en volwassenen in Schiedam Noord volstrekt verwerpelijk en onacceptabel: “Kleine en grote groepen verzamelden zich op verschillende plaatsen zoals bedrijventerrein Kethelvaart, het Geuzenplein en de Slimme Watering. De hele middag hebben zij gezorgd voor ernstige overlast, onder andere door zwaar en verboden vuurwerk af te steken en uitdagend gedrag te vertonen. Van verschillende Schiedammers heb ik signalen ontvangen dat bewoners, maar ook winkeliers zich echt bedreigd hebben gevoeld”. Een bushokje en ander straatmeubilair liepen grote vuurwerkschade op. Er was veel inzet van politie en andere hulpdiensten voor nodig om verdere escalatie te voorkomen.

West en Oost

In de loop van de avond werd het ook onrustig rond het Vriendschapsplein en de Mariastraat in Schiedam West. De brandweer moest daar verschillende malen containerbranden blussen. Omstanders bekogelden hulpverleners met vuurwerk. Uiteindelijk moest inzet van de mobiele eenheid ook daar de rust terugbrengen. In Schiedam Oost was op enkele plaatsen sprake van brandjes op straat. Brandweer en politie konden daar snel een einde aan maken.

Verschillende incidenten

Rond het ingaan van het nieuwe jaar waren er verspreid over de stad verschillende incidenten. In een appartement aan de Jozef Oreliosingel in Groenoord zou sprake zijn van een steekpartij. Uiteindelijk bleek een man een schotwond te hebben. De politie onderzoekt wat er is gebeurd en vraagt getuigen zich te melden. Op de Churchillweg raakte een auto van de weg, waarbij die een boom en het hek in de middenberm omver reed.

Halverwege de nieuwjaarsnacht moest de mobiele eenheid eraan te pas komen toen een man in de Marconistraat in Schiedam Oost brandweerlieden bedreigde met een breekijzer. De man is aangehouden.

Bij een straatfeest in de Jannetje Verbakelstraat in de nieuwe woonwijk in Kethel waren veel buurtbewoners bij elkaar gekomen. Zij overtraden massaal de coronaregels en staken veel vuurwerk af. Na een bezoek van handhavers werd het feest zonder problemen beëindigd. 
Eerder op de avond bleek er ook een feest te zijn in het Prinses Beatrixpark. Dat is ook op aanzegging van de politie beëindigd.

Voorbereiding

Politie, brandweer, Irado en de gemeente hadden zich net als voorgaande jaren goed voorbereid op de jaarwisseling. Burgemeester Lamers: “Door de goede samenwerking tussen de hulpdiensten hebben we verdere uitbreiding van de ongeregeldheden kunnen tegengaan. Maar we hebben helaas ongeregeldheden niet kunnen voorkomen.” 
“Er waren dit jaar gelukkig geen grote branden in Schiedam. Wel is er helaas toch veel vuurwerk afgestoken, maar door het vuurwerkverbod wel minder dan normaal. Verder hebben de gemeente en Irado in de dagen voor de jaarwisseling veel brandbaar materiaal van straat gehaald.”

Vuurwerkverbod en schade

Dit jaar gold, net als vorig jaar, vanwege corona een landelijk vuurwerkverbod om de druk op de zorg te beperken. Sinds januari 2021 kent Schiedam ook een plaatselijk vuurwerkverbod, dat het afsteken van vuurwerk ook in volgende jaren verbiedt. Toch werd er veel en uiteraard illegaal vuurwerk afgestoken, waarmee onder meer straatmeubilair kapot is gemaakt.

Op verschillende plaatsen in de stad sneuvelde het glas van bushokjes. Ook speeltoestellen en kunstgrasveldjes raakten zwaar beschadigd. De brandweer moest verder veel containerbrandjes blussen. 

Ook in de weken vóór de jaarwisseling is al veel schade aangericht. Zo zorgen alleen al de tientallen opgeblazen afvalbakken voor een forse schadepost. Hoe groot de schade precies is zal later worden bekendgemaakt als alles is geïnventariseerd. Burgemeester Lamers: “We gaan er alles aan doen om de schade zo spoedig mogelijk te herstellen. Helaas krijgen we de rekening daarvan straks met zijn allen gepresenteerd.”