19-12-2022 — 

'Wist je dat' dit kan met het wijkbudget?

Bij 'Wist je dat' lees je het laatste goede nieuws uit de wijken. Dit zijn allemaal initiatieven waar bewoners dankzij mede het wijkbudget hun omgeving weer iets gezelliger, mooier of beter maken. 

Vraag ook een wijkbudget aan!

De gemeente stelt jaarlijks voor elke wijk een wijkbudget beschikbaar. Voor ontmoetingen en fysieke middelen als het vergroenen van de straat, insectenhotels, koken voor elkaar, sport- en cultuur-activiteiten, of buurtfeesten als Halloween en Pasen. Zo’n 300 aanvragers worden daarmee jaarlijks financieel ondersteund. De Regiegroep, die bestaat uit wijkbewoners, beoordeelt de aanvragen en geeft advies aan het college. De Regiegroep Stedelijk Budget buigt zich over aanvragen die verder reiken dan één wijk. Ook iets leuks doen in jouw buurt? Kijk voor steun op schiedam.nl/wijkbudget

In alle wijken griezelen met geslaagd Halloween

Jong en oud in heel Schiedam vierden op 29 oktober uitgebreid Halloween. Hele straten, zoals de Groenelaan, de Rotterdamsedijk, winkelcentrum Hof van Spaland en de Hoogstraat waren aangekleed met enorme spinnenwebben, spoken, trollen, skeletten en heksen. Iedereen zag er eng uit en joeg anderen de stuipen op het lijf. De kleintjes konden ook deelnemen aan griezeltochten en sprookjestochten bij Kinderboerderij ’t Hoefblad, in de Passage, in het Sterrenbos, bij de Groene Raat, in de Sommelsdijksestraat en in de Erker. Volgend jaar ook griezelen met een wijkbudget? Vraag het tijdig aan!

"Foto van mensen die zijn verkleed voor halloween"

Bewoners Ringvaart vergroenen hun buurt

Samen met een aantal leden van de bewonersvereniging Het Windas, zet Marja Vollebregt zich in om de Ringvaart in Noord te vergroenen: “We hebben een wijkbudget gekregen voor plantenbakken bij de hoofdentree van de flat, en voor bollen en planten die we kunnen plaatsen in de groenstrook aan de andere zijde van de flat. Samen hebben we bakken uitgezocht, planten besteld en alles geplant. In het voorjaar hebben we een fleurig uitzicht!” 

"Foto van lachende mensen met plantjes"

Koninklijke Erepenning voor Harpe Davids-Schiedam

Muziekvereniging Harpe Davids bestond in 2021 honderd jaar, maar door corona werd het feest uitgesteld. Op 12 november reikte burgemeester Lamers alsnog de Koninklijke Erepenning uit aan voorzitter Leo van Leeuwen tijdens het succesvolle najaarsconcert in het Wennekerpand. De burgemeester bedankt Harpe Davids voor een eeuw lang inzet voor het culturele leven in Schiedam en de muzikale deelname aan de jaarlijkse dodenherdenking. Dirigent Leo Simons verraste het publiek met de première van de Cees Kramer Mars, vernoemd naar de dirigent die 25 jaar het orkest leidde.

"Foto van burgemeester Lamers die de prijs uitreikt"foto: Marjolein Schaap-van Heest

Fietsmaatjes Schiedam blij met stalling in Zuid 

Fietsmaatjes Schiedam heeft bij het Leger des Heils aan de Groenelaan 49 in Zuid een nieuwe uitvalsbasis voor de duofietsen. Daarmee kunnen vrijwilligers samen fietsen met iemand met een beperking. Tijdens het wijkoverleg in Nieuwland, waar voorzitter Rob Kent een presentatie hield, doneerden de leden van de Shell Burenraad Rob Tas en Niels Pluister, vertegenwoordigers van Schiedam, een bedrag van €1500,- als bijdrage voor het aanschaffen van duo-fietsen. Wil je ook vrijwilliger worden bij Fietsmaatjes Schiedam? Mail naar @email of bel 0650950325.

"Foto van mensen op de fiets"

Winterwonderland in Huis van de wijk aan Dreesplein

In het Huis van de Wijk Nieuwland aan het Dreesplein 2 zorgen de Evenementengroep Nieuwland en Patricia Hocks met Kinderwerk DOCK op woensdag 21 december voor een sfeervol Winterwonderland. Van 13.00 tot 17.00 uur serveren vrijwilligers in tal van kraampjes o.a. heerlijk kerstbrood, erwtensoep en vegetarische linzensoep. Met een strippenkaart van €1,50 kan je meedoen aan workshops, zoals kerststukjes en kerstcadeautjes maken. Of stap tussen 13.30 tot 16.30 uur in de Jan Plezier: een kar die een ritje door de wijk maakt, getrokken door paarden.

"Foto van mensen die kerststukjes maken"

"Foto van paard en wagen"

Oliebollen smullen aan de Vlaardingerdijk

Al 15 jaar zorgen Rose Govaart en haar buren op Oudejaarsdag voor een oliebollen-feest op de Vlaardingerdijk. Naast alle buurtjes van de naaste woningen op de dijk mogen ook degenen die toevallig passeren mee-smullen van de appelflappen en oliebollen. Rose: “Met het wijkbudget hebben we in de loop van de jaren allerlei materialen gekocht. Daarmee kleden we het gezellig aan. Er gaan elk jaar minstens 9 volle emmers aan beslag doorheen!” Vraag voor een straatfeest ook een wijkbudget aan via schiedam.nl/wijkbudget

"Foto van twee mannen die oliebollen bakken"

Witte Kerst(ballen) in Kethel

Met steun van de gemeente staan er ook dit jaar weer tientallen kerstbomen in de wijken, die de straatteams mooi optuigen. In Kethel versiert Yvonne Markus, bekend van ’t Kethelhuys aan de Schiedamseweg, samen met haar buurtjes een kerstboom op het Kruispark in Kethel-dorp. “We hebben de witte versiering al klaarliggen! De boom is geregeld door het WOT, betaald vanuit het wijkbudget, wordt geplaatst door de leverancier en opgehaald door Irado. Wij sparen elk jaar wat versiering. Dit jaar kopen we nieuwe, duurzame verlichting. En volgend jaar, wie weet, kunnen we weer een koortje regelen. Kerst in Kethel, een sprookjesachtig decor met een supergezellig sfeer!”

"Foto van mensen en kerstverlichting"