Nieuwjaarsbijeenkomst gemeente Schiedam in het Theater aan de Schie, zaterdag 6 januari 2024
Dames en heren, jongens en meisjes,
Namens het gemeentebestuur van Schiedam wens ik u een gelukkig en gezond 2024. Fijn u hier te zien. Dat zeg ik mede namens de wethouders van de gemeente en namens de vertegenwoordigers van de gemeenteraad die hier vandaag ook aanwezig zijn.
Ik hoop dat u allen een goede jaarwisseling heeft gehad. Oud en nieuw had in Schiedam twee gezichten. Er deden zich geen grote ordeverstoringen voor, maar de hulpdiensten hadden het wel erg druk met een groot aantal branden. En helaas is er veel schade, ook voor onze inwoners. In een jaar waarin explosies toch al een regelmatig terugkerend fenomeen zijn geworden, blijkt dat grenzen verder vervagen. Dat zien wij met de jaarwisseling ook terug. Stel je voor: je zou bijvoorbeeld je auto maar in de brand hebben zien staan. Doelbewust en puur vandalisme, of spreek ik beter van crimineel gedrag? Ik hoop dat de politie de daders opspoort en vooral financieel verantwoordelijk stelt. Er moet, op basis van mijn ervaring nu, keihard aan de veiligheid in onze stad worden doorgewerkt, met repressie maar ook preventie. Er is geen ruimte om te verslappen op het terrein van de veiligheid en criminaliteitsbestrijding.
Beste aanwezigen,
2024 is het jaar van de draak. Nee, dat duidt niet op mijzelf. Het duidt volgens de Chinese leer op voorspoed. Hoewel overigens de economie en overheidsfinanciën daar niet direct op wijzen. Er gaan in Den Haag bezuinigingsscenario’s rond. Ook spreekt men over een noodzakelijke verschuiving in aandacht van stad naar platteland. Omdat de langetermijn Rijkstoelage aan de gemeenten al jaren onduidelijk blijft, worden langlopende investeringen en langetermijnplanning de gemeenten ontnomen. En dus dreigen we in ‘bandenplakkerij’ te vervallen. Het nieuwe regeerakkoord moet helderheid gaan verschaffen.
Voor wat betreft de accentverlegging weg van de Randstad wijs ik wel op een gevaar. Er is een gecreëerde tegenstelling als het gaat om achterstandsproblematiek in onze wijken. Ook die achterstand is reëel en heeft veel kiezers op de been gebracht. De partijen die de verkiezingen hebben gewonnen zijn juist heel sterk gebleken in al die steden die kampen met achterstandswijken, zoals Schiedam. Daaruit blijkt een begrijpelijke onvrede van de kiezers, die stemt met zijn voeten. We moeten onze ogen daar niet voor sluiten. Ook in Schiedam hebben wijken en dus mensen het zwaar. Het is niet of/of, maar en/en!
Ik doe dan ook een oproep aan de formerende partijen. Zet bij het nieuw te vormen beleid en de daarbij horende financiële herprioritering de kwetsbare stedelijke gebieden hoger op de agenda. De kwetsbare inwoners van Schiedam, en we zien dat ook bij andere inwoners van de regio Rijnmond, hebben een betrouwbare overheid nodig die langjarig achter hen staat. En daarbij helpt de achterstanden daadwerkelijk te verkleinen. De nationale aanpakwijken komen van ver en hebben onverminderde langdurige aandacht nodig. Vandaar ook mijn oproep. Laat het niet van de haak glijden, maar zet er juist verder op in.
Beste mensen,
Voor mij is de cirkel rond nu ik weer in Schiedam terug ben gekeerd. Die jaren weg –op mijn 27e ben ik als ketelbinkie vertrokken om nu, laat ik zeggen, licht gerijpt weer terug te keren - mijn huidige leeftijd laat ik dan even in het midden… Het zorgt ervoor dat je met een andere blik terugkeert. Ik zeg weleens: ‘ik loop rond in het museum van mijn jeugd. Maar wel met andere software en eigentijdse vraagstukken’. Niet zo verwonderlijk, er zitten letterlijk decennia tussen. Mijn referentiekader is aanzienlijk opgerekt door jaren buiten Nederland. En eigenlijk is – gelukkig - ook een deel van de hardware in de stad veranderd. Schiedam is voor mij dus nog heel herkenbaar, ik zie nog steeds de pleintjes waar ik vroeger speelde. Maar Schiedam is ook een totaal andere stad geworden waar mijn oude lagere school niet meer bestaat. Ook in de software heeft de verandering naar multiculturaliteit zich voortgezet. Voor een burgemeester met 13 jaar op de teller in de Cariben een welkome toevoeging. Ik ga ervan uit dat we de verbinding met elkaar steeds verder kunnen ontwikkelen. Niet polariseren dus, maar sámenleven. Juist in tijden waar er wereldwijd meer dan genoeg conflicten zijn.
Soms meen ik in Schiedam, en dat is heel belangrijk, ook sporen van trots te zien. En zo waar beste aanwezigen: dat mag. Sterker nog: dat is terecht! Schiedam heeft het allemaal en als ik bekenden van mij meeneem de stad of bijvoorbeeld het museum in dan is steevast de reactie positief.
De gemeente heeft samen met haar partners heel veel gebouwd. Die vorderingen, samen met die op het gebied van toerisme en economie, zijn indrukwekkend. Schiedam is voor mij dus Schiedam, maar wel een stad die met de tijd is meegegaan en die niet is blijven hangen in de tijd dat de scheepsbouw ermee ophield. Schiedammers hebben dan wel een ruw kantje, als het erop aankomt stropen ze altijd de mouwen op.
Tot slot,
Op 13 maart wordt Harald Bergmann geïnstalleerd als nieuwe burgemeester van Schiedam. Ik draag de ambtsketen graag aan hem over. Niet omdat ik hier per se weg wil, maar omdat ik er vertrouwen in heb dat Schiedam aan hem een goede burgemeester gaat krijgen. Eén die de uitdagingen waar Schiedam voor staat mede in goede banen kan leiden. Ik twijfel er niet aan dat hij in de gemeente een goede ontvangst krijgt. Ook bestuurlijk. De goede collegiale inzet die ik heb aangetroffen bij mijn komst in juni vorig jaar wordt ongetwijfeld voortgezet. Hoewel in het zicht van de haven er onlangs nog een wisseling in de wethoudersploeg heeft plaatsgevonden, loopt wat mij betreft alles naadloos door. Burgemeester Bergmann mag verwachten dat hij in een goed lopende ploeg kan landen.
Ik verdwijn dan ook niet uit de stad. Juist ook omdat er zoveel mooie dingen staan te gebeuren. 2024 is het jaar waarin wij ons opmaken om ons jubileumjaar volledig vorm te geven. Schiedam750 in 2025 komt eraan. Een jubileum van, voor en mét de stad. Onze stad is toch zeker maanden ouder dan Amsterdam en dát telt toch ook wel. Misschien een mooie aanleiding om één keer iets met hen samen te doen?
Het is mooi om te zien hoe heel veel mensen al enthousiast bezig zijn met ons jubileumjaar. Op 18 maart, als Schiedam 749 jaar bestaat, zetten we volgende stap richting 2025. Samen vullen we dat jaar in. Schiedam viert de toekomst! Ik kijk daar naar uit. Dan niet meer als burgemeester, maar als trotste Schiedammer.
Ik dank u voor uw aandacht.
burgemeester Jules Bijl