27-03-2020 — 

De nieuwe maatregelen van het rijk gelden nu ook in Schiedam en de rest van de regio. Daardoor is het onder andere niet meer toegestaan om in groepen op straat of bijvoorbeeld in een park te zijn. De maatregelen staan in een aangescherpte noodverordening die vanaf 26 maart geldt.

Burgemeesters hebben meer bevoegdheden gekregen. Zo kunnen ze gebieden aanwijzen waar het verboden is om te komen. Zowel politie als de gemeente kan organisatoren en ondernemers ook aanspreken op het niet naleven van de verordening.

Wat betekent de nieuwe noodverordening voor u?

Houd altijd afstand

Als u naar buiten gaat, ga dan alleen. Of maximaal met zijn tweeën. Gezinnen mogen wel met elkaar naar buiten. Verder is het verplicht altijd 1,5 meter afstand te houden tot elkaar. Maar beter nog is het gewoon thuis te blijven en sociale contacten te mijden.

Deze regels zijn verplicht

U moet zich aan deze regels houden. Anders spreekt de Politie of Toezicht & Handhaving van de gemeente Schiedam u hierop aan. Als dat nodig is, kunnen zij ook boetes uitdelen.

Parkeerplaatsen afgesloten

Burgemeesters kunnen gebieden aanwijzen waar het verboden is om te komen. Denk aan bijvoorbeeld parken, pleinen of wijken.

Om te voorkomen dat het te druk wordt op de Maasboulevard en in het Prinses Beatrixpark, zijn daar de parkeerplaatsen afgesloten. De Maasboulevard is vanaf de Havendijk afgesloten voor verkeer. Verder is het verboden de Jachthavenlaan in te rijden van vrijdag 17.00 uur tot maandag 8.00 uur en op werkdagen tussen 17.00 uur en 8.00 uur.

Bij het Prinses Beatrixpark kunt u vanaf het Hazepad niet meer parkeren. Voor fietsers en voetgangers zijn deze gebieden nog wel toegankelijk. Dit zijn aanvullende Schiedamse maatregelen.

De Cricketweg, die vanaf de Laan van Bol’Es aan de kant van Vlaardingen langs (sport)park Willem-Alexander loopt, is afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Voetgangers en fietsers kunnen de Cricketweg wel gebruiken.

De parkeerplaats op de Laan van Spieringshoek, nabij Scholengemeenschap Spieringshoek, is afgesloten voor auto's. Bezoekers van volkstuincomplex Vijfsluizen kunnen parkeren op de parkeerplaats bij de Piet van Gentstraat.

Aangescherpte maatregelen

In de noodverordening zijn maatregelen aangescherpt en nieuwe ingevoerd:

  • Blijf zoveel mogelijk thuis
  • Evenementen met een vergunnings- en meldplicht zijn verboden tot 1 juni 2020. Ook als het gaat om samenkomsten van minder dan 100 mensen.
  • De gemeenteraad mag onder bepaalde voorwaarden wel bij elkaar komen.
  • Bij begrafenissen en bruiloften mogen maximaal 30 personen aanwezig zijn, maar alleen als zij 1,5 meter afstand tot elkaar kunnen houden.
  • Voor religieuze bijeenkomsten is landelijk bepaald dat maximaal 30 personen aanwezig mogen zijn, maar alleen als zij 1,5 meter afstand tot elkaar kunnen houden. Er geldt een dringende oproep om het aantal aanwezigen bij religieuze bijeenkomsten te beperken. Burgemeester Lamers roept kerken daarom op diensten alleen online aan te bieden. Kerken en moskeeën hebben al gehoor gegeven aan deze oproep.

Ook andere eerdere adviezen en voorschriften zijn nog steeds van kracht.