18-08-2022 — 

Ondernemers in de Schiedamse zeehavens investeren 2,4 miljoen euro in de verduurzaming van hun bedrijven. Dit doen de 15 ondernemers met hulp van een provinciale subsidie van 400.000 euro. De aanvraag voor Vijfsluizen is ingediend en voor de Wilhelminahaven is de subsidie inmiddels toegekend. De samenwerking tussen de ondernemers is mede tot stand gekomen dankzij gemeente Schiedam en de Ondernemersvereniging SchiedamHavens. Met de subsidie komen onder andere 3.000 extra zonnepanelen op de daken en worden 1.000 lampen vervangen door LED-lampen. Dit is een belangrijke stap op weg naar een klimaatneutraal bedrijfsleven. 

De investeringen van de ondernemers betekenen dat er  ruim 1.500 zonnepanelen op de daken op bedrijventerrein Wilhelminahaven bij komen. Daarnaast komen er nog eens ruim 1.500 extra zonnepanelen op bedrijventerrein Vijfsluizen. Deze komen bovenop de ruim 7.500 zonnepanelen die al op de bedrijfsdaken liggen. Daarmee komt het totaal aantal zonnepanelen in de havens uit op meer dan 10.000. Daarnaast wordt ingezet op aardgasvrij verwarmen met twee verschillende technieken. Eén bedrijf kiest voor een warmtepomp en een tweede bedrijf gaat over op infrarood panelen.

De gemeente Schiedam en de Ondernemersvereniging SchiedamHavens hebben de contacten tussen de ondernemers gelegd en de collectieve subsidie aangevraagd. Dit doet de gemeente als onderdeel van het beleid dat ervoor moet zorgen dat Schiedam in 2050 CO2-neutraal is. Wethouder Antoinette Laan (bedrijventerreinen): “Ik ben er trots op dat de ondernemers in de Schiedamse Havens aan de slag gaan met het nog duurzamer maken van hun bedrijven. Ik ben blij dat we de bedrijven daarin hebben kunnen ondersteunen.”

Twee subsidies van Provincie Zuid-Holland

Ondernemersvereniging SchiedamHavens heeft bij de provincie Zuid-Holland twee subsidies aangevraagd van ieder 200.000 euro. De provincie subsidieert 20% van de kosten als tenminste 5 ondernemers op hetzelfde bedrijventerrein tegelijkertijd investeren in duurzaamheid. Dat is gelukt op Vijfsluizen waar 10 ondernemers samen 1,3 miljoen investeren en ook in de Wilhelminahaven waar 5 ondernemers samen 1,1 miljoen investeren in duurzaamheid. Eerder kregen ondernemers in de ’s-Gravelandsepolder deze zelfde provinciale subsidie. Zij kregen 96 duizend euro en plaatsen 1.500 zonnepanelen op de daken van het bedrijventerrein.

Op de foto v.l.n.r. wethouder Antoinette Laan, bestuurslid Ilse Creemers van de Ondernemersvereniging SchiedamHavens, facilitair manager Peter Kalden van Huisman, facilitair manager Herman Markvoort  van Mammoet en directeur Hans van Brakel van Tempel Bouw. 
Huisman en Mammoet zijn twee grote aanvragers die met deze investering hun CO2-footprint aanzienlijk verkleinen. De foto is genomen op het dak van Tempel Bouw. Tempel Bouw nam 3 jaar eerder deel aan deze zelfde provinciale subsidie voor de zonnepanelen die inmiddels alweer enkele jaren op het dak liggen.

De foto is gemaakt door Jan van der Ploeg.