25-04-2020 — 

Dodenherdenking in Schiedam is dit jaar door de coronacrisis alleen te volgen via SCHIE TV en is niet openbaar toegankelijk. De lokale omroep zendt op maandag 4 mei een speciale herdenkingsuitzending uit. Deze is te volgen vanaf 19.25 uur.

In de uitzending wordt met een aantal mensen, waaronder veteranen, gesproken over herdenken, oorlog en vrijheid. Burgemeester Cor Lamers houdt een toespraak. Ook legt hij een krans bij het monument op de kop van de Plantage, gevolgd door twee minuten stilte en het Wilhelmus. Deze ceremonie is besloten en ook anders en korter dan gebruikelijk.

De uitzending van Dodenherdenking is te volgen via Caiway kanaal 12, KPN/XS4ALL kanaal 1370, T-mobile kanaal 708 en via de website schie.nu/tv/live. De opnames worden herhaald tot en met de ochtend van 5 mei.

Stichtingen, instellingen en anderen die normaliter een krans leggen, hebben bericht ontvangen dat deze kransen vooraf kunnen worden aangeleverd. Zodoende kunnen deze al eerder bij het monument worden geplaatst en tijdens de ceremonie aanwezig zijn. 

De Stichting tot Viering en herdenking van Nationale Feest- en Gedenkdagen (VNFG) organiseert de herdenkingen in Schiedam. Er is gekozen dit jaar één herdenking te houden via SCHIE TV. Bij de Erehof en het Indiëmoment op de Beukenhof vindt geen herdenking plaats. Wel liggen daar kransen namens de gemeente Schiedam en de VNFG. 

5 mei Bevrijdingsdag

De voor Bevrijdingsdag geplande evenementen gaan vanzelfsprekend niet door. Vanaf de kerktoren van de Grote Kerk is die dag van 13.30 tot 14.00 uur wel een Bevrijdingsconcert van stadsbeiaardier Gerard de Waardt te horen.

Hij speelt ook op vrijdag 8 mei, dan van 11.00 tot 12.00 uur. Hij doet dat als onderdeel van de carillon-estafette. Deze startte exact 75 jaar na de bevrijding van Maastricht (de eerst bevrijde stad van Nederland) op zaterdag 14 september 2019. Daarna is in 2019 en dit jaar de carillon-estafette voortgezet in het spoor van de bevrijders. Nu is men dus in Schiedam aangekomen. Alle beiaardiers zullen een programma spelen met muziek uit de bevrijdingstijd. 

Op 5 mei is molen De Vrijheid volledig versierd en wordt er in de stad gevlagd.