05-04-2022 — 

Lekker buiten bewegen en tegelijkertijd over het klimaat leren: dat gebeurde vandaag tijdens de Nationale Buitenlesdag. Leerlingen van groep 5 tot en met groep 8 van de Sint Willibrordusschool en El Furkan dachten via opdrachten na over hun droomschoolplein.

Na de opening van de Nationale Buitenlesdag door wethouder Patricia van Aaken gingen de leerlingen aan de slag met het thema klimaat, dat aansluit bij de campagne Schiedam Waterklaar: hoe klimaatbestendig is jullie schoolplein? Van Aaken begrijpt heel goed dat de kinderen een leuker en groener schoolplein willen. “Buitenspelen is super belangrijk, maar wordt steeds minder vanzelfsprekend. Daarom gun ik kinderen meer buiten te leren én te spelen terwijl ze ondertussen in de moestuin vies van de modder worden. Beter ingerichte groenblauwe schoolpleinen zijn daar een voorbeeld van."

Hittestress en hoosbuien

Tijdens het activiteitenprogramma van Stichting Milieu Dichterbij (SMD) gingen de leerlingen op onderzoek uit of hun schoolplein bestand is tegen hittestress en hoosbuien. Bijvoorbeeld door de temperatuur van de schoolpleintegels te vergelijken met de temperatuur die de kinderen meten in een groenstrook. Waar is het koeler? Een andere proef was het opmeten van het verharde oppervlak en het oppervlak met beplanting. Zijn er meer tegels of is er meer groen?

Lekker bewegen

Ook waren de beweegcoaches van Lekker Bezig Schiedam op beide scholen aanwezig om samen met de kinderen door de wijk te wandelen of een rondje te rennen.

Bron: NME