10-06-2021 — 

Automobilisten konden gisteren tijdens de eerste actiedag gratis de bandenspanning laten controleren. Ook wethouder Jeroen Ooijevaar kwam een kijkje nemen bij de actie ‘Band op Spanning’ en liet meteen zijn autobanden op juiste spanning brengen om daarna stiller, schoner en zuiniger de weg op te gaan. Op woensdag 16 juni volgt de tweede actiedag in winkelstraat Monseigneur Nolenslaan.

“Wij willen onze inwoners zo duurzaam en zo veilig mogelijk de weg op laten gaan. Een goede bandenspanning draagt daar aan bij. Daarom bieden wij deze concrete actie aan. Naast een bijdrage aan een beter milieu krijgen de deelnemers direct inzicht in de besparingen”, zegt wethouder Jeroen Ooijevaar na de eerste actiedag tevreden.

Gezondere lucht en minder geluidshinder

Deze actie is één van de maatregelen die wordt uitgevoerd in het kader van het Schiedamse Actieplan Luchtkwaliteit & Geluid. Geluidshinder is een belangrijke oorzaak van gezondheidsklachten en overlast in Nederland. Niet alleen door het verstoren van de herstelfunctie van de slaap, maar ook op de lange termijn heeft het impact op de lichamelijke en geestelijke gezondheid. Na roken en obesitas staat luchtvervuiling in Nederland in de top 3 van oorzaken van gezondheidsschade. Lokale bronnen, zoals wegverkeer en industrie, zijn voor het grootste deel verantwoordelijk voor de meest kleine en schadelijke fijnstofdeeltjes. Schone lucht en minder ernstige hinder en slaapverstoring zijn belangrijke duurzame stappen naar een gezonde stad. Daarom wil gemeente Schiedam aan de slag met deze thema’s, zodat Schiedam gezonder, schoner en stiller wordt. Hiermee zet de gemeente Schiedam en haar partners zich (gezamenlijk) actief in om de gezondheid van de Schiedammer te verbeteren.

Te lage bandenspanning

63% van de autobezitters rijdt met een te lage bandenspanning. Een te lage bandenspanning bij auto’s leidt tot meer geluidsoverlast, een slechtere luchtkwaliteit, een minder goede wegligging, langere remweg, snellere slijtage van banden en een onnodig hoog brandstofverbruik en dat betekent meer CO2-uitstoot en meer kosten.

Resultaten

Met behulp van professionele mobiele apparatuur wordt gratis de bandenspanning van de auto gecontroleerd. Tijdens de eerste actiedag werden er 109 auto’s gecontroleerd. 90 auto’s reed met te zachte banden. Bij 7 bleek er zelfs sprake van een lekke band. De overige banden zijn ter plekke opgepompt. Hiermee besparen ze de komende 3 maanden gezamenlijk € 971,50 aan brandstof en 797 kg CO2-uitstoot. De gemiddelde besparing per bestuurder komt neer op zo’n € 8,91 per kwartaal.