07-10-2021 — 

Kartonnen dozen zijn vaak groot en passen niet in zijn geheel in de (ondergrondse) containers. Tot grote ergernis van omwonenden ontstaat daardoor regelmatig een grote berg van dozen en oud papier rondom de ondergrondse containers. Daarom werd woensdag in de Rembrandlaan een hulpmiddel getest om mensen te helpen het karton klein te krijgen. 

Op verzoek van de gemeenten Schiedam en Rijswijk heeft YES!Delft in een paar maanden tijd met een 3D printer de Kartonhulp ontwikkeld. De Kartonhulp maakt karton eenvoudig en veilig klein. Hierdoor kan het karton gemakkelijker scheuren, zodat het wel in de container past en geen verstoppingen veroorzaakt. 

Eendaagse proef

Het apparaat met keramisch mes was als publieksproef bevestigd aan een ondergrondse papiercontainer. Als de ervaringen goed zijn, willen de gemeenten de Kartonhulp in de toekomst echt gaan inzetten.

Technische innovatie

De Kartonhulp is tot stand gekomen door een subsidiemogelijkheid die de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) biedt. De MRDH startte samen met YES!Delft een programma om gemeentelijke uitdagingen te koppelen aan technologische innovaties.