27-08-2020 — 

Ondernemers, bewoners en de gemeente Schiedam willen aan de slag met het nog aantrekkelijker maken van de Hoogstraat, de aanliggende stegen en de Koemarkt. In november 2019 startte de openbare aanbesteding voor de herinrichting. Deze aanbesteding ging niet door omdat de biedingen hoger waren dan we verwachtten. We hebben onderzocht hoe we de ambities zoveel mogelijk kunnen waarmaken binnen het projectbudget. De herinrichting gaat in afgeslankte vorm door, waarbij het vernieuwen van de verlichting voorop staat. Met dit project realiseren we een toekomstbestendige straat met goede uitstraling waar ondernemers, bewoners en bezoekers baat bij hebben en trots op kunnen zijn.

‘We zien de herinrichting van de Hoogstraat als een belangrijk project voor de binnenstad. We hebben samen met bewoners en ondernemers in 2018 een geweldig herinrichtingsplan gemaakt. We baalden dat het in eerste instantie niet is gelukt, maar we hebben nu een passend alternatief en pakken door,’ zegt wethouder Marcel Bregman.

Wat gaan we doen?

We plegen groot onderhoud aan de Hoogstraat. Dit betekent dat we de Hoogstraat gaan herstellen met de bestaande stenen en de straat er straks weer netjes en strak bij ligt voor de komende 15-20 jaar. We vernieuwen de verlichting met historisch ogende gevelverlichting en ruimen de onnodige bekabeling op. We vervangen waar nodig de spankabels voor de feestverlichting. Hiermee verfraaien we het straatbeeld en verhogen we de veiligheid. Het blijft onze ambitie om bijzondere plekken toe te voegen. Als er financiële ruimte is, realiseren we een terras voor de entree van de Nieuwe Passage, leggen we meer groen aan en plaatsen we enkele bomen. Het wordt een plek waar alle Schiedammers graag wonen, werken, winkelen en beleven.

Er gebeurt nog meer

Het project Hoogstraat plus bestaat naast de herinrichting van de Hoogstraat uit meer onderdelen. Dit zijn de herinrichting van de Koemarkt, de herinrichting van de Havenkerksteeg en aanpassingen op het plein van het Stedelijk Museum Schiedam. De gemeenteraad heeft in november 2019 het benodigde budget hiervoor toegekend aan het project Hoogstraat plus. Deze onderdelen gaan door volgens planning.

Planning

De nieuwe aanbesteding voor de herinrichting van de Hoogstraat start in de tweede helft van 2020. We verwachten u begin 2021 te informeren over de uitvoering en planning van de werkzaamheden. We willen de herinrichting vervolgens zo snel mogelijk starten, zodat er op korte termijn een aantrekkelijke toekomstbestendige straat ontstaat waar ondernemers, bewoners en bezoekers trots op kunnen zijn.

Kijk voor meer informatie over dit project op www.schiedam.nl/hoogstraat-plus