18-12-2020 — 

In het getijdenpark Wilhelminahaven Schiedam is in samenwerking met Rijkswaterstaat en Clear Rivers de grootste plasticvanger van Nederland aangelegd. De vangbak en de palen zijn geplaatst. Maandag 28 december worden de schermen bevestigd. De aanleg van deze plasticvanger behoort tot de laatste fase van de aanleg van het getijdenpark.

De plasticvanger in de Wilhelminahaven is met een lengte van 265 meter de grootste in Nederland. In de Wilhelminahaven is een nieuw type vanger aangelegd, de LT5. De vangbak bestaat nagenoeg geheel uit hergebruikt plastic afval. De plasticvanger haalt drijvend afval uit het water en voorkomt dat het zwerfafval op de oever of in de begroeiing van het getijdenpark terechtkomt. Door de gunstige ligging van de kom van de Wilhelminahaven is de verwachting dat er veel afval uit het water gehaald kan worden op deze plek.

Wethouder Jeroen Ooijevaar is enthousiast over de aanleg van de plasticvanger: “Hiermee voorkomen we dat drijvend afval uit de Nieuwe Maas op de oever achterblijft en uiteindelijk als plasticsoep in de Noordzee belandt. Naar verwachting vangen we tot wel twee zeecontainers vol drijvende troep per maand. We gaan voor schoon riet, schoon water en uiteindelijk een schone zee!”

Plasticvanger Wilhelminahaven door Clear Rivers (nu nog zonder schermen)