30-07-2019 — 

In Nederland heeft iedereen het recht zich te kleden zoals hij of zij wil. Maar in bepaalde situaties moeten mensen elkaar kunnen aankijken en herkennen. Vanaf 1 augustus 2019 is het in heel Nederland verboden gezichtsbedekkende kleding te dragen in voertuigen van het openbaar vervoer en in en rondom gebouwen van het onderwijs, de zorg en de overheid. Dit verbod geldt dus ook voor alle gebouwen van de gemeente Schiedam.

Wat is gezichtsbedekkende kleding?

Het verbod is geregeld in de (landelijke) Wet 'Gedeeltelijk verbod gezichtsbedekkende kleding'. Die wet wordt in de volksmond ook wel 'boerkaverbod' of 'nikabverbod' genoemd. Het gaat echter ook om andere kleding die het gezicht onherkenbaar maakt. Naast een boerka en een nikab, kunt u ook denken aan een bivakmuts, een integraalhelm of een masker. Een hoofddoek, geschminkt gezicht en een pet vallen niet onder het verbod.

Geen toegang

Voor gebouwen van de gemeente Schiedam (en alle andere overheidsinstellingen) betekent het verbod dat mensen met gezichtsbedekkende kleding niet meer naar binnen mogen. Medewerkers van de gemeente zullen vriendelijk vragen de gezichtbedekkende kleding af doen of anders het gebouw te verlaten. In het uiterste geval, als iemand weigert het gebouw te verlaten, is de gemeente genoodzaakt de politie in te schakelen.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over de wet 'Gedeeltelijk verbod gezichtsbedekkende kleding' op de website van de rijksoverheid.

Infographic rijksoverheid over verbod op gezichtsbedekkende kleding