23-12-2020 — 

Aan de Broersvest 116, in de voormalige pizzeria, is tot 15 januari een etalage-tentoonstelling over discriminatie te zien. Deze is georganiseerd door de gemeente Schiedam. Acht personages vertellen via deze tentoonstelling over wat hen is overkomen. Zo wordt het publiek dat buiten langsloopt, aan het denken gezet over wat discriminatie is en wat niet. Blijft u liever thuis? Test dan uw kennis met de online quiz van RADAR

Meer aandacht voor discriminatie

Wethouder Jeroen Ooijevaar wil graag meer aandacht voor discriminatie: ‘Maar liefst 1 op de 4 Nederlanders ervaart discriminatie. Ze voelen zich uitgesloten of anders behandeld dan anderen. Discriminatie sluit mensen buiten en we streven in Schiedam juist naar een inclusieve samenleving waarin iedereen meedoet en kansen krijgt.’

Discriminatie is bij wet verboden, onderscheid is soms wel toegestaan

Discriminatie is bij wet verboden, maar soms is onderscheid maken wel toegestaan. Eén van de personages in de tentoonstelling is de 76-jarige Guus. Hij wil gebruikmaken van een financiële regeling om zijn woning te verduurzamen, maar zijn aanvraag wordt door de gemeente afgewezen omdat hij te oud is. Ook Yasmine figureert in de tentoonstelling. Zij hoort van haar leidinggevende dat ze geen hoofddoek mag dragen als medewerker van de supermarkt. Is dit discriminatie of niet?

Uitleg over verschillende voorbeelden

“Discriminatie is het maken van onderscheid op basis van persoonlijke kenmerken die er in die situatie niet toe doen. Soms lijkt het meteen duidelijk, in andere gevallen juist weer niet. Niet elk onderscheid is namelijk verboden”, legt een medewerker van RADAR uit. “De personen zijn fictief vanwege de privacy, maar hun cases komen uit de praktijk. Bij elk verhaal hebben we een uitleg of er sprake is van discriminatie of niet. Bij sommige verhalen kan het antwoord best verrassend zijn.”

Heb je zelf met discriminatie te maken? Meld het! 

Ook vragen wij met deze tentoonstelling aandacht voor het discriminatiemeldpunt van RADAR. Schiedammers die discriminatie ervaren kunnen daar terecht voor advies en ondersteuning via www.radar.nl of per telefoon: 010 411 39 11.