28-09-2020 — 

Corona heeft heel goed duidelijk gemaakt wat we echt belangrijk vinden. Elkaar ontmoeten is nog nooit zo bijzonder geweest als nu. Ook in Schiedam hebben veel activiteiten de afgelopen maanden stilgelegen of zijn anders ingevuld. Toch zijn er ook nieuwe activiteiten ontwikkeld, buiten en soms via online contact. Tijdens de Week van het Geluk staan we hier even bij stil en kijken we om ons heen.

Wethouder Patricia van Aaken vindt dat ontmoeten meer aandacht verdient: “Tijdens de Week van het Geluk besteden we extra aandacht aan ontmoetingen en geluk. Op deze manier geven we in Schiedam op een positieve manier aandacht aan de jaarlijkse week tegen eenzaamheid. Er zijn zoveel mogelijkheden om iemand te ontmoeten: zomaar spontaan op straat, in de buurt, bij de supermarkt, op het werk, bij je sportclub of tijdens het uitoefenen van een gedeelde passie of talent. Maar niet voor iedereen is contact maken even gemakkelijk. De eerste stap zetten is vaak het moeilijkst en misschien is daar een beetje hulp bij nodig.”

In Schiedam is de landelijke week tegen eenzaamheid enkele jaren geleden omgedoopt tot de Week van het Geluk. De werkgroep Eenzaamheid representeert de actieve partijen in het sociale domein in Schiedam en zorgt voor een programma. Organisaties met extra of bestaande activiteiten in alle wijken van Schiedam worden onder de aandacht gebracht, zodat meer zichtbaar wordt wat er allemaal te doen is in Schiedam. Met als doel de drempel zoveel mogelijk te verlagen en alle Schiedammers uit te nodigen ermee kennis te maken. Vaak is een keer meedoen de eerste stap om je gelukkiger te voelen en minder eenzaam te zijn. De Week van het Geluk is dit jaar van donderdag 1 tot en met donderdag 8 oktober.

Door de coronaregels zijn er deze keer minder mogelijkheden om echt bij elkaar te komen. De meeste activiteiten zijn besloten of beperkt, op afspraak. De Week van het Geluk is wel een mooie gelegenheid om informatie en inspiratie te delen over geluk en eenzaamheid. En om te laten zien wat er in Schiedam allemaal voor moois is, het hele jaar door.

Wethouder Van Aaken: “Met de website Schiedammersmakengeluk.nl en het bijbehorende magazine "Ontmoeten in Schiedam" nemen we Schiedammers mee op avontuur door Schiedam, langs inspirerende Schiedammers en organisaties die er zijn om Schiedam een beetje mooier te maken. Samen proberen we het beste te maken van deze bijzondere tijd. Deze week is een heel mooi begin, maar het tegengaan van eenzaamheid verdient natuurlijk het hele jaar onze aandacht.”