08-11-2022 — 

Gemeente Schiedam heeft dit jaar weer meegedaan met NK Tegelwippen. Door ruim 28.000 tegels voor groen te vervangen, staat Schiedam op de vijfde plek in het klassement van NK Tegelwippen 2022.

Onder het motto ‘tegels eruit, groen erin’ hebben dit jaar veel bewoners en 135 gemeenten zich gezamenlijk ingezet voor een fijnere leefomgeving en een meer klimaatbestendige toekomst. Wethouder Frans Hamerslag vertelt daarover: “Ik ben er trots op dat de Schiedammers er zelf voor zorgen dat de stad steeds groener wordt. Naast dat de stad hierdoor mooier wordt, zorgt groen voor meer biodiversiteit en geeft dit een goede basis voor een klimaatadaptieve stad”. 

Ook in Zuid-Holland krijgt groen steeds meer ruimte

Gemeente Den Haag heeft van alle gemeenten de meeste tegels verwijderd. Onze buurgemeente Vlaardingen ging met ons de strijd aan. Daarbij verwijderde Schiedam in totaal nét iets meer tegels dan Vlaardingen maar in het klassement geldt de meeste tegels per inwoner waardoor zij op de vierde plek staan. Vorig jaar stond gemeente Schiedam op de vijftiende plek dus we zijn maar liefst tien plekken omhoog gegaan.

28.159 tegels eruit in gemeente Schiedam

De competitie NK Tegelwippen levert vergroening op waarbij veel mensen de handen uit de mouwen steken. Van mini-tuintjes tot vergroende schoolpleinen en een aantal buurtprojecten. Een mooi Schiedams voorbeeld is de opknapbeurt Van ’t Hoffplein. Samen met de buurt, de vrienden van Oost en Buurtwerkplaats De Buren is er gekeken hoe het plein groener en prettiger gemaakt kon worden door extra groen zoals een geveltuin van 17 meter tegen de wand van het wijkhuis. Verder heeft ook het Edisonplein en de Lorentzlaan veel meer groen teruggekregen waarbij er maar liefst 11.452 tegels verwijderd zijn.

Minder steen, meer groen: veel impact

Wanneer tegels worden vervangen door groen gaat dit wateroverlast tegen en kan de grond weer als spons functioneren. Maar er zijn nog andere voordelen van groen in stedelijke gebieden. Groen koelt de stad tijdens steeds vaker voorkomende hittegolven. Ook zorgt groen voor een prettige leefomgeving en draagt het bij aan onze gezondheid, welzijn en sociale cohesie.

Subsidie Schiedam Waterklaar

Door meer tegels te wippen in particuliere tuinen en groen aan te leggen, wordt Schiedam steeds meer waterklaar. Schiedammers kunnen tot en met eind 2023 hiervoor via de stimuleringsregeling Schiedam Waterklaar geld aanvragen.

NK Tegelwippen 2022

Het NK Tegelwippen werd voor het derde jaar op rij georganiseerd. In totaal zijn 2.814.011 tegels gewipt en is er ruim 250.000 m² vergroend. Dat zijn maar liefst 40 voetbalvelden!. Op NK Tegelwippen is de eindstand van alle 135 gemeenten te vinden met een video van de prijsuitreiking.