30-09-2022 — 

De finalemaand van het NK Tegelwippen is aangebroken. Schiedam heeft al meer dan 11 duizend tegels gewipt. Daarmee staan we nog nét voor Vlaardingen. Steek daarom de handen uit de mouwen, verruil tegels voor groen en ga aan de slag in de tuin.

Benut het ideale (vergeten) plantseizoen

Tuinieren is iets dat vaak verbonden wordt aan de lente. Een gemiste kans, want het najaar is perfect om aan de slag te gaan: voor aanplanten en andere klusjes in de tuin. In de herfst zijn de nachten langer en vochtiger, waardoor nieuwe planten minder bewatering nodig hebben. De bodem is nog warm van de nazomer en daardoor slaan de planten beter aan. Ideaal dus! Een mooier moment om de tegels uit de tuin te wippen, is er niet.

Verruil tegels voor groen: spons in actie

NK Tegelwippen moedigt bewoners en beleidsmakers aan om tegels te verruilen voor groen: dit maakt onze leefomgeving meer klimaatbestendig. Nu er door klimaatverandering meer hevige regenbuien en langere periodes van droogte zijn is het belangrijk om de bodem meer als ‘spons’ te gebruiken. Met groen – in plaats van tegels – kan regenwater vrij de bodem in zakken, opgenomen worden door vegetatie, weer verdampen én het grondwater aanvullen.

“Ook tijdens dit NK Tegelwippen zijn weer enorm veel tegels gelicht. Daardoor krijgt groen meer ruimte, kunnen we hevige regen beter aan en maken we samen Nederland meer klimaatbestendig. Vergroende tuinen, hofjes en geveltuinen zorgen bovendien voor meer biodiversiteit en een lagere temperatuur tijdens hittegolven. En óók belangrijk: een groene leefomgeving draagt positief bij aan onze gemoedstoestand", Eva Braaksma, initiatiefnemer van het NK Tegelwippen.

Schiedam strijdt tegen Vlaardingen

In het NK Tegelwippen strijden dit jaar maar liefst 135 van de 344 Nederlandse gemeenten. Schiedam en Vlaardingen hebben elkaar uitgedaagd om zo hoog mogelijk op de tegelstand te eindigen. Op dit moment staat Schiedam op nummer 8 en Vlaardingen op nummer 9 van de tegelstand. De competitie loopt tot en met 31 oktober.

Gratis inleveren van tegels of maak gebruik van de Tegeltaxi

Geef de gewipte tegels op NK Tegelwippen. Op vertoon van de bevestigingsmail kunnen tegels gratis worden ingeleverd bij de milieustraat in Schiedam. Of maak gebruik van de Tegeltaxi.