02-05-2022 — 

Op initiatief van de Vereniging Plantage is vorige week het eerste wormenhotel in Schiedam geopend. In een echt Schiedams ontwerp vol groente- en tuinafval, wonen sinds zaterdag tijgerwormen in het Plantagepark.

Voeding voor planten in Schiedams ontwerp

Bert Bovens (wijktoezichthouder en voormalig adviseur afval en reiniging) vertelde over het wormenhotel en de tijgerwormen. "Als gemeente plaatsen we dit wormenhotel om in de praktijk te laten zien dat GFT-afval omgezet kan worden in compost. Deze compost kan dan weer gebruikt worden als voedsel voor planten." 

Wijkidee van bewoners

Maarten den Breeijen is één van de bewoners die het wijkidee heeft omarmd. Hij ontwierp het wormenhotel met een knipoog naar de bouwstijl van de Schiedamse pakhuizen. Op de illustraties kunnen voorbijgangers zien hoe het wormenhotel werkt.

Samen werken aan een betere toekomst

De bewoners vinden het belangrijk om een slag te slaan voor een betere toekomst waar bewuster om wordt gegaan met de kringloop van organische materialen. "Door de hoeveelheid restafval te verkleinen en de natuur om ons heen groener en gezonder kunnen maken, dankzij deze zelfgemaakte compost als extra voeding." Ook zal er ieder jaar een oogstfeest zijn waarbij de compost en wormenthee verdeeld wordt onder de huishoudens die meedoen.