15-10-2018 — 

Zaterdag 20 oktober opent het oudste rioolgemaal van Schiedam haar deuren voor publiek. Tijdens de Open Riooldag in het gemaal Marconi kunnen bezoekers een uniek kijkje achter de schermen krijgen. Op deze dag zijn er activiteiten in, rond en over het riool. De Open Riooldag wordt gehouden vanuit de campagne ‘Daarom niet in het riool!’.

Het riool heeft het zwaar te verduren. Schoonmaakdoekjes, (frituur)vet, verfresten en medicijnen die door toilet of gootsteen worden gespoeld veroorzaken verstopping en storing in het zuiveringsproces. Daarbij leiden extreem zware regenbuien steeds vaker tot overbelasting. Terwijl een goed werkend riool en schoon water juist zo belangrijk zijn voor de volksgezondheid. De campagne ‘Daarom niet in het riool!’ moet het tij keren.

Open Riooldag zaterdag 20 oktober van 11.00 – 15.00 uur

Tijdens de Open Riooldag vertellen medewerkers van de gemeente Schiedam, Irado en vandervalk+degroot je graag over de reis van ons afvalwater. Een unieke kans om een kijkje achter de schermen te krijgen in het gemaal Marconi. Kinderen kunnen leuke activiteiten doen als een speurtocht, rattenspel en een rondje meerijden op de kolkenzuiger. Natuurlijk is Rick Riool ook van de partij en heeft hij voor de jonge bezoekers een leuke attentie. Iedereen is tussen 11:00 en 15:00 uur van harte welkom bij het gemaal Marconi aan de Marconiweg 5-7 te Schiedam. De toegang is gratis.

Daarom niet in het riool

Het doel van de campagne ‘Daarom niet in het riool’ is om de inwoners van de betrokken gemeenten bewust te maken van een goed werkend riool en het riool alleen te laten gebruiken waarvoor het bedoeld is. Ook wil de campagne aanzetten tot opvang en hergebruik van regenwater. De campagnesite daaromnietinhetriool.nl helpt de inwoners op weg met informatie, tips, advies, nieuws en handige links.

Samenwerking

Bij de campagne ‘Daarom niet in het riool!’ zijn de gemeenten Schiedam, Maassluis, Midden-Delfland, Vlaardingen en Westland, het Hoogheemraadschap van Delfland, Rioned en Rijkswaterstaat Zuid-Holland als samenwerkende partners in OAS De Groote Lucht betrokken.