18-09-2019 — 

Vanaf vrijdag 20 september zijn in Schiedam Zuid en Schiedam West deelauto's, deelfietsen en deelscooters te vinden. Die zijn voor een aantrekkelijk tarief door iedereen te gebruiken. Daarnaast kunnen maximaal 100 Schiedamse huishoudens meedoen aan een experiment, waarbij zij hun eigen auto laten staan. In ruil krijgen ze reisbudget, waarmee ze met andere vormen van vervoer kunnen reizen. Het gaat om een experimenten die helpen om Schiedam bereikbaar te houden.
 

Opening eerste mobibliteitshub

Wethouder Jeroen Ooijevaar opent vrijdag 20 september om 10.00 uur bij het Wilhelminaplein de eerste ‘mobiliteitshub’. Zowel in West als in Zuid komen twee deelauto's en deelfietsen en -scooters die door iedereen kunnen worden gebruikt. In West is dit op de Nieuwe Haven en het Rubensplein, in Zuid gaat het om het Wilhelminaplein en de Willemskade.
 

Probeeraanbod

Daarnaast start in oktober het ‘probeeraanbod’ voor maximaal 100 Schiedamse huishoudens. Deelnemers krijgen drie maanden ‘reisbudget’ als ze in die periode hun eigen auto niet gebruiken, maar kiezen voor andere manieren om te reizen. Dat kan bijvoorbeeld het openbaar vervoer zijn, maar ook een deelauto, deelscooter of gewoon de eigen fiets. De ervaringen van de deelnemers worden gebruikt om meer inzicht te krijgen in het gebruik van verschillende vormen van vervoer. De gemeente werkt voor dit experiment samen met De Verkeersonderneming. Aanmelden voor het probeeraanbod kan vanaf vrijdag 20 september. 
 

Mobiliteit

Er komen steeds meer mogelijkheden om van A naar B te gaan. De gemeente wil samen met Schiedammers onderzoeken welke soorten vervoer het best aansluiten op hun wensen en wat die keuzes betekenen. Belangrijk is hoe de keuzes bijdragen aan duurzame, leefbare en goed bereikbare wijken. Daarom zijn er de komende maanden in Schiedam Zuid en West ‘mobiliteitsexperimenten’. Het maken van de juiste keuzes kan ook de parkeerdruk verlagen.
 

Zie ook Mobiliteit in Schiedam