13-12-2022 — 

Cor Lamers stopt op 1 juni 2023 als burgemeester van Schiedam. Na 30 jaar burgemeesterschap, waarvan ruim 10 jaar in Schiedam, wil hij het stokje overdragen aan een opvolger. Lamers kiest bewust voor dit moment- er is een stevig fundament om een nieuwe burgemeester een goede start te laten maken. 

Cor Lamers begon op 4 december 2012 als burgemeester in Schiedam. De stad staat er beter voor dan tien jaar terug. Lamers: “Schiedam is inmiddels weer een zelfbewuste, krachtige gemeente. Er ligt een goede basis waarop mijn opvolger kan voortbouwen.” Voor Lamers persoonlijk is het ook een mooi moment om te stoppen.  Bij zijn vertrek is hij 67. Lamers: “Ik maak tijd voor andere dingen in mijn leven. Zowel privé als op werkgebied. Ik blijf wel beschikbaar om ergens anders in het openbaar bestuur een rol te vervullen.” 

Lamers is met dertig jaar burgemeesterschap de op één na langst zittende burgemeester in Nederland. Voor Schiedam was hij burgemeester in Houten (2001-2012) en Bleiswijk (1993-2001). Ook was hij wethouder in Spijkenisse (1984-1986 en 1990-1993). 

Toen Lamers in 2012 begon, kwam Schiedam uit een bestuurlijk zware periode. Inmiddels is er rust en stabiliteit in het gemeentebestuur en is de stad volop in ontwikkeling. Tijdens zijn burgemeesterschap zijn er grote stappen gezet. In de stad zijn bijvoorbeeld veel plannen tot uitvoering gebracht en daarmee projecten van de grond gekomen. Ook is er hard gewerkt aan het herstel van het vertrouwen in het werk van de gemeente. 

Opvolging

De commissaris van de Koning (cdK) zal de fractievoorzitters van de gemeenteraad binnenkort uitnodigen voor een gesprek over de ontstane situatie. 
Er zijn momenteel veel burgemeestersvacatures in Zuid-Holland, dus het is waarschijnlijk dat er ter overbrugging eerst een waarnemer wordt aangesteld. Meer informatie daarover volgt de komende periode.

burgemeester Lamers