02-05-2020 — 

Yarden Beukenhof heeft in overleg met de gemeente Schiedam besloten het mogelijk te maken grafrechten voor onbepaalde tijd te kopen. Wegens het coronavirus is het op dit moment niet mogelijk om Islamitische overledenen naar hun geboorteland over te brengen. Binnen het Islamitische geloof is eeuwige grafrust een belangrijke waarde.

Veel Schiedamse families met een Islamitische achtergrond kiezen ervoor hun overledenen te begraven in het vaderland. Dat is vaak een wens van de overledene. Wat ook meespeelt is dat het in Nederland niet de norm is om voor onbepaalde tijd grafrechten te kopen. Het aanbieden van onbepaalde tijd komt in hoge mate tegemoet aan het principe van eeuwige grafrust. 

De gemeente Schiedam heeft Yarden Beukenhof benaderd, omdat vanuit de Islamitische gemeenschap de vraag naar grafrechten voor onbepaalde tijd sterk is toegenomen. Yarden Beukenhof heeft besloten deze mogelijkheid nu te bieden en zo tegemoet te komen aan de wens van de Islamitische inwoners van Schiedam. Grafrechten voor onbepaalde tijd zijn nu overigens denkbaar voor elke inwoner die dat wenst. 

Door de uitbraak van het coronavirus is het momenteel niet mogelijk om een overleden familielid te repatriëren. Overledenen worden daarom in Nederland begraven. Veel Nederlandse begraafplaatsen boden tot nu toe de mogelijkheid grafrechten voor minimaal 10 jaar te kopen. Hoewel die periode later kan worden verlengd, is er altijd een mogelijkheid dat het graf op een later moment – bij niet verlengen – alsnog zou kunnen worden geruimd.