24-04-2020 — 

De gemeente Schiedam is begonnen met de bestrijding van de eikenprocessierups. Dat gebeurt door eikenbomen in de bebouwde kom te besproeien met miniwormpjes, zogenaamde nematoden. Dit kan de komende nachten wat geluidsoverlast veroorzaken.

Vorig jaar werd er op veel locaties overlast ervaren door de brandharen van deze harige rupsen. Deze pijlvormige haren met weerhaakjes gebruikt de rups om zichzelf te beschermen tegen zijn vijanden, zoals insectenetende dieren. Deze brandharen kunnen hevig irriterende ontstekingsreacties veroorzaken, zoals ernstige jeuk, huiduitslag, zwellingen, rode ogen en irritatie aan de slijmvliezen van mond, neus en ogen. Ook voor dieren (zoals honden, katten en paarden) is de eikenprocessierups schadelijk.

Andere bestrijdingsmethode

Doordat de eikenprocessierups voor steeds meer problemen zorgt, is de bestrijding een grote noodzaak. Er zijn verschillende technieken zoals de nesten en rupsen te bestrijden. Voor het wegbranden en wegzuigen is beschermende kleding nodig. Door de coronacrisis is deze beschermende kleding op dit moment onvoldoende leverbaar. Daarom heeft de gemeente Schiedam dit jaar voor een andere (preventieve) bestrijding van de eikenprocessierups moeten kiezen. Preventief bestrijden betekent dat de jonge bladeren van de boom worden beneveld met nematoden. Dit is een biologisch middel dat bestaat uit miniworpjes. Deze nevel is niet schadelijk voor mensen en de natuur, maar als de rups het blad eet, stopt deze met eten en zal hij binnen enkele dagen doodgaan.

Nadeel van deze bestrijdingsaanpak

De nematoden kunnen niet tegen UV-licht en daarom moeten de werkzaamheden in het donker worden uitgevoerd. Het spuiten van de nevel vindt daarom ’s avonds en ‘s nachts plaats. Hierdoor zal er wat overlast in de wijken zijn. Daarnaast is het bestrijden met nematoden schadelijk voor andere rupsensoorten. Daarom wil de gemeente Schiedam volgend jaar weer voor de andere bestrijdingsaanpak kiezen waarbij rupsen nesten weggezogen of weggebrand worden.