04-10-2023 — 

De gemeenteraad heeft dinsdagavond besloten de grondexploitatie Staatsliedenbuurt vast te stellen en te openen. Dat is een belangrijke stap naar vernieuwing van de buurt. Met het besluit bepaalt de gemeenteraad ook aan welke kwalitatieve eisen de ontwikkeling straks moet voldoen.

Het is al langer de bedoeling om de Staatsliedenbuurt in de wijk Nieuwland te herontwikkelen en zo de leefbaarheid in dit deel van Nieuwland te verbeteren. Het openen van een grondexploitatie voor het gebied is een belangrijke stap. Wethouder Anouschka Biekman (Grondzaken): “We willen graag een stap voorwaarts maken met de Staatsliedenbuurt. Nu de grondexploitatie door de gemeenteraad is vastgesteld en geopend, kunnen we vanuit de gemeente mensen en middelen vrijmaken. Het is ons menens om de Staatsliedenbuurt te vernieuwen.”

Tegelijk met de grondexploitatie bepaalde de gemeenteraad ook aan welke kwaliteitseisen de ontwikkeling van de buurt straks moet voldoen. Hierdoor weten de partijen die de ontwikkeling straks gaan uitvoeren welke kwaliteit de gemeente in de Staatsliedenbuurt wil terugzien.

Wethouder Antoinette Laan (Wonen): “De Staatsliedenbuurt biedt mogelijkheden om 268 huidige gedateerde woningen te vervangen door 614 nieuwbouwwoningen mét behoud van een groene buitenruimte. De buurt ligt bovendien heel gunstig bij een openbaarvervoerlocatie. Met een vernieuwde Staatsliedenbuurt wordt Nieuwland weer een stukje mooier.”