02-12-2019 — 

Afgelopen vrijdag is gestart met een experimentele behandeling van de zieke kastanjes aan de Warande. 

Verwarmen met infrarood

De behandeling bestaat uit het verwarmen van de stam via infraroodstraling. In een korte tijd kan de gewenste temperatuur bereikt worden wat de aanwezige ziekmakende bacterie niet overleefd. De korte behandeltijd zorgt er voor dat de temperatuur in de stam goed te controleren is en niet te hoog wordt. Een te hoge temperatuur in de stam is uiteindelijk ook weer niet goed voor de boom. Na de behandeling houden we de betreffende bomen goed in de gaten de komende jaren. Dan kunnen we ook beoordelen of deze behandeling werkt.

Uiteindelijk gaat de gemeente Schiedam voor het duurzaam behouden van de kastanjes aan de Warande en zijn we blij dat deze methode in Schiedam ingezet kan worden. De experimentele behandeling is ontwikkeld door TreeHold in samenwerking met BTL-bomendienst. 

"behandeling kastanjeboom Warande"

Afbeelding: ingepakte kastanjeboom met infraroodpanelen aan de Warande

Oorzaak kastanjebloedingsziekte

Sinds 2002 worden kastanjes in Nederland bedreigt door de kastanje bloedingsziekte, zo ook in Schiedam. Deze ziekte wordt veroorzaakt door een bacterie. Dit leidt in veel gevallen tot minder gezonde bomen met daardoor extra gevaar voor andere (schimmel)infecties.

Een zieke kastanje hoeft niet altijd gekapt te worden maar kan wel opeens afsterven. Dode kastanjes in de straat brengen veiligheidsrisico’s met zich mee. Vrijwel alle kastanjes zijn in meer of mindere mate aangetast en worden daarom regelmatig geïnspecteerd.