Op weg naar duurzame energie, liefst zonder aardgas of andere fossiele energiebronnen. Dat is wat de gemeente Schiedam voor ogen heeft. In het begin is het overschakelen misschien ingewikkeld en moeten we veel leren, maar hoe meer mensen het doen, hoe sneller het gaat.

In Schiedam zijn de eerste plannen in de maak voor een aardgasvrije toekomst (PDF 1mb). 

De makkelijkste weg om zo veel mogelijk energie te besparen:

  • Isoleer uw woning
  • Gebruik zoveel zonne- en/of windenergie of energie uit andere duurzame bronnen
  • Slim omgaan met energiebronnen die er zijn.

Wilt u meer weten over energiezuinig wonen? Neem een kijkje bij het Servicepunt Woningverbetering.

Klimaatvlog: verduurzamen woningen

De Schiedamse Meike Spaninks, stagiair bij de gemeente Schiedam gaat in deze klimaatvlog op zoek naar Schiedammers met hart voor het klimaat. Zij spreekt met Jeroen Boxma en Martin Sommeijer. Jeroen is enthousiast over de renovatie van de woningen aan de Rotterdamse dijk. Zijn VvE werd geholpen door het Servicepunt Woningverbetering van de gemeente Schiedam. De woningen gaan nu goed geïsoleerd en energiezuinig de toekomst in. Martin Sommeijer maakte een andere keuze. Hij verhuisde naar een hypermoderne woning zonder gasaansluiting in Park Harga.

Klimaatvlog: Energiecoaches

Meike Spaninks van de gemeente Schiedam praat in deze vlog met energiecoach Rob. Energiecoaches zijn vrijwilligers die advies geven over hoe je op je energie kunt besparen. Ook praat Meike met een bewoner die gebruik heeft gemaakt van het gratis pakket met energiebesparende maatregelen.

Klimaatvlog: Binnenklimaat 

In deze klimaatvlog bezoekt Meike Spaninks Milieudienst Rijnmond (DCMR) met de vraag hoe je zelf je binnenklimaat gezond houdt in een dichtbevolkte stad met veel industrie en verkeer. Peter van Breugel legt het haarfijn uit en heeft ook nog een paar goede tips om het binnenklimaat gezond te houden.

Duurzame ontwikkelingsdoelen

Zo draagt Schiedam bij aan:

Äfbeelding van 3 duurzame ontwikkelingsdoelen"

  • Betaalbare duurzame energie
  • Duurzame steden en gemeenschappen
  • Klimaatactie. 

Bekijk meer informatie over de duurzame ontwikkelingsdoelen.