Week van de Toegankelijkheid
Elke Schiedammer is uniek en in onze stad doet iedereen mee, aldus wethouder Zwang en wethouder Kahramanoğlu. In de week van maandag 7 oktober t/m zaterdag 12 oktober 2024 is het de Week van de Toegankelijkheid en staan we hier extra bij stil.
Samenleven in een kleurrijk Schiedam
Als gemeente werken we toe naar een toegankelijke, inclusieve en veilige stad voor iedereen. Een stad waar iedereen zich welkom voelt en mee kan doen: van jong tot oud, met of zonder beperking, waar je ook vandaan komt en van wie je ook houdt. Onze gezamenlijke inspanningen hiervoor bundelen wij in de agenda Samenleven in een Kleurrijk Schiedam. Toegankelijkheid is één van de thema's in deze agenda waar speciale aandacht naar uitgaat.
Digitale toegankelijkheid
Als gemeente zijn we wettelijk verplicht om te voldoen aan de regels met betrekking tot digitale toegankelijkheid. Digitale toegankelijkheid betekent het ontwerpen van websites, apps, content en andere digitale documenten op een manier die ervoor zorgt dat ook mensen met een beperking ze makkelijk kunnen begrijpen en gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan mensen die doof, slechthorend, blind, slechtziend en/of kleurenblind zijn. Maar ook aan mensen die de Nederlandse taal niet goed beheersen. Wij willen dat onze diensten voor zoveel mogelijk mensen begrijpelijk en toegankelijk zijn. Als gemeente vinden we het dan ook belangrijk om in een begrijpelijke taal te communiceren. Digitale toegankelijkheid is geen eenmalig project, maar een voortdurend proces. En daar hebben we iedereen bij nodig. We werken dan ook hard om onze producten zo gebruikersvriendelijk mogelijk te maken.
Toegankelijke werkplek
Binnen de gemeente Schiedam streven we naar een werkplek die voor iedereen toegankelijk is. Een toegankelijke werkplek betekent dat zowel de fysieke omgeving als de werkomstandigheden zijn afgestemd op de behoeften van onze medewerkers. Ongeacht hun leeftijd, beperking, achtergrond of situatie. Het creëren van een inclusieve en toegankelijke werkplek is niet alleen een wettelijke verplichting, maar ook een menselijke overweging. Het zorgt er namelijk voor dat iedereen zich welkom en gewaardeerd voelt. Enkele voorbeelden binnen onze organisatie zijn de rolstoelvriendelijke tafels, de liften in het stadskantoor en de aanwezigheid van stilteruimtes.
Mobiliteit en beheer
Als gemeente zijn we verantwoordelijk voor het onderhoud en beheer in de buitenruimte. De openbare ruimte blijkt nog niet voor iedere Schiedammer voldoende toegankelijk. Om bewoners te betrekken bij het verbeteren van deze processen, kunnen mensen zelf een melding maken via de BuitenBeter app. Klik op de link om een melding te kunnen maken. Wij vinden het belangrijk om samen met inwoners, ondernemers en organisaties te werken aan een betere en veilige leefomgeving. Dit zodat iedereen volwaardig kan deelnemen aan het dagelijks leven.