Wat kunt u doen?

Onderstaande tips geven aan wat kunt u doen om zo lang mogelijk zelfstandig thuis te kunnen blijven wonen.

Blijf actief

Zoek een activiteit die u leuk vindt en/of bezoek een activiteit in het buurthuis/wijkcentrum.

Pas uw huis aan

Probeer zo vroeg mogelijk na te denken hoe u wilt wonen als u ouder bent en/of wat u dan nodig heeft. Op de website langzultuwonen leest u tips en adviezen over maatregelen die u zelf al kunt nemen.

Voor persoonlijk advies kunt u het servicepunt woningverbetering Schiedam bezoeken.

Reis zoveel mogelijk zelfstandig

Het openbaar vervoer kan steeds vaker gebruikt worden door mensen met een (lichamelijke) beperking. Kunt u geen gebruik maken van het openbaar vervoer? Probeer dan te reizen met Argos Mobiel Schiedam. Als dit voor u geen oplossing biedt, neem dan contact op met het WOT bij u in de buurt.

Blijf bewegen

In elke Schiedamse wijk is een beweegcoach actief. De beweegcoaches helpen u zoeken naar een leuke, bij u passende beweegactiviteit. Ook als u ouder bent en/of lichamelijke beperkingen heeft. Contactgegevens van de beweegcoach in uw wijk en meer informatie over bewegen en sporten vindt u op de website van Lekker Bezig Schiedam.

Vraag mensen in uw omgeving om hulp

Mensen om u heen kunnen u helpen door bijvoorbeeld informatie te geven, een boodschap voor u te halen of u ergens heen te brengen of op te halen. Lukt dat niet, neem dan contact op met het WOT bij u in de buurt.

Bied uw hulp aan

Sommige mensen durven niet om hulp te vragen. Niet omdat zij bang zijn, maar bijvoorbeeld omdat zij vinden dat het nog wel gaat. Ziet of denkt u dat het eigenlijk niet gaat, vraag dan of u iets voor hem of haar kunt doen. Uw aanbod is misschien al voldoende. Heeft de ander een vraag en kunt u niet helpen? Vraag de ander dan om contact op te nemen met het WOT.


Meldpunt verplichte zorg

Maakt u zich zorgen over een familielid, buurtgenoot of iemand die u regelmatig op straat ziet. Denkt dat die persoon geestelijke gezondheidshulp nodig heeft? Dan kunt u contact opnemen via het Meldpunt verplichte zorg. 
 

Huur hulp in

Voor bepaalde klussen huurt u waarschijnlijk wel eens iemand in. Bijvoorbeeld voor (schilder)onderhoud aan uw huis of werkzaamheden in de tuin. Ook voor andere werkzaamheden in huis kunt u iemand inhuren. Zonder de zware klussen te hoeven doen blijft u toch zelfstandig.

Vragen?

Heeft u een andere vraag of is de informatie niet duidelijk? Neem contact op met het WOT.