Welke bedrijven en instellingen mogen hun deuren weer openen per 11 mei 2020? 

Per 11 mei 2020 is het toegestaan om te mogen starten voor:

 • Contactberoepen (para)medisch: diëtist, ergotherapeut, tandprotheticus, keuringsartsen, enzovoort;
 • Contactberoepen persoonlijke verzorging: kapper, schoonheidsspecialist, pedicure, enzovoort;
 • Contactberoepen alternatieve geneeswijze: masseur, acupuncturist, chiropractor, homeopaat, enzovoort;
 • Overige contactberoepen: rij-instructeurs en tattooshops.
 • Voor sekswerkers geldt een uitzondering. Zij mogen naar verwachting per 1 september 2020 hun werk hervatten;
 • Bibliotheken;
 • Buitensport op 1,5m voor alle leeftijdsgroepen, inclusief lesgeven (geen wedstrijden en niet douchen).

De verruimingen per 11 mei zijn mogelijk omdat de klanten van deze sectoren vooral uit de buurt komen. Er komt dus geen druk op het openbaar vervoer. Ook kunnen bij kappers, opticiens, pedicures en dergelijke gemakkelijk de gezondheidsadviezen worden opgevolgd, zoals handen wassen. Tot slot is bij deze verruimingen de kans op groepsvorming in de publieke ruime klein. 

Wordt voor alle contactberoepen (zoals kappers en rijscholen) in een keer besloten om weer open te gaan?

Ja, het uitoefenen van de meeste contactberoepen is per 11 mei weer toegestaan. Er is één uitzondering voor sekswerkers. Zij mogen naar verwachting per 1 september 2020 aan het werk. 

Bekijk meer veelgestelde vragen over het coronavirus en sluiting en opening van bedrijven.

Horeca

Wanneer mag de horeca weer open?

Het coronavirus lijkt meer en meer onder controle. Per 1 juni is het volgende toegestaan:

 • Terrassen met zitplaatsen waarbij 1,5 meter afstand tot elkaar wordt gehouden;
 • Bioscopen, restaurants en cafés, en culturele instellingen (zoals concertzalen en theaters), mogen open, onder voorwaarden:  
  • een maximum van 30 personen en 1,5 meter afstand (voor bioscopen geldt het maximum van 30 per zaal)
  • bezoekers moeten reserveren
  • in een gesprek vooraf tussen ondernemer en klant wordt ingeschat of een bezoek risico’s oplevert.

Kan de horeca weer open als de sector een protocol heeft? 

Horecagelegenheden mochten per 1 juni 2020 weer open. Of een sector open kan hangt af van verschillende zaken zoals drukte in het openbaar vervoer en op openbare plekken, druk op de zorg en beschikbaarheid van beschermingsmiddelen. 

Welke bedrijven en instellingen hebben hun deuren per 1 juni 2020 geopend?

 • Voortgezet onderwijs;
 • Terrassen met zitplaatsen waarbij 1,5 meter afstand tot elkaar wordt gehouden;
 • Bioscopen, restaurants en cafés, en culturele instellingen (zoals concertzalen en theaters), zijn open, onder voorwaarden:  
  o    een maximum van 30 personen (incl. personeel) en 1,5 meter afstand; 
  o    bezoekers moeten reserveren; 
  o    in een gesprek vooraf tussen ondernemer en klant wordt ingeschat of een bezoek risico’s oplevert.
 • Musea zijn open. Bezoekers kopen vooraf een kaartje, zodat er gestuurd kan worden op de 1,5 meter afstand.

Deze sectoren mogen open omdat zij in meerdere mate in staat zijn de RIVM richtlijnen toe te passen en te handhaven. Er geldt wel een maximum aantal personen.  Ook de druk op de openbare ruimte en in het OV spelen een rol. Medio juni wordt besloten of en per wanneer verhoging van het maximum aantal bezoekers mag plaatsvinden. Dit is onder meer afhankelijk van de cijfers van het RIVM en het advies van deskundigen. 

Waarom geldt een maximum aantal klanten en bezoekers voor horeca, culturele instellingen en bioscoopzalen? 

Er is gekozen voor een maximum aantal bezoekers omdat ook rekening wordt gehouden met de druk op de openbare ruimte en het aantal mensen dat zich zal verplaatsen wanneer deze sectoren open gaan. Medio juni 2020 wordt besloten of en per wanneer verhoging van het maximum aantal bezoekers mag plaatsvinden. Dit is onder meer afhankelijk van de cijfers van het RIVM en het advies van deskundigen en wordt bekend gemaakt via de gebruikelijke communicatiekanalen van de rijksoverheid.

Mag horeca eten laten bezorgen?

 • Horeca mag eten bezorgen.
 • Er zijn geen extra of gewijzigde vergunningen nodig.
 • Het restaurantgedeelte moet afgesloten zijn, verlichting uit en alleen de keuken mag worden gebruikt.
 • Horecabedrijven die een Drank- en Horecavergunning hebben, mogen op grond van artikel 18 van de Drank- en Horecawet geen alcohol voor gebruik elders dan ter plaatse verkopen.
 • Aangezien er niet direct geconsumeerd mag worden, betekent dit dat zij alleen etenswaren en non-alcoholische dranken voor bezorgen mogen verkopen.
 • Een horecabedrijf zonder Drank- en Horecawetvergunning (zoals een cafetaria of snackbar), waar normaal geen alcoholhoudende drank wordt verstrekt voor gebruik ter plaatse, mag zwak-alcohol verkopen om te bezorgen. (artikel 18, tweede lid, sub c van de DHW).

Mag je nog eten afhalen bij horeca?

 • Je mag eten afhalen bij horeca.
 • Er zijn geen extra of gewijzigde vergunningen nodig.
 • Het restaurantgedeelte moet afgesloten zijn en er mag geen gelegenheid zijn om te kunnen zitten terwijl er wordt gewacht.
 • Er mag alleen worden afgehaald, er mag niets ter plaatse worden genuttigd/geen directe consumptie (dit geldt zowel voor eten als drinken).
 • Horecabedrijven die een Drank- en Horecavergunning hebben, mogen op grond van artikel 18 van de Drank- en Horecawet geen alcohol voor gebruik elders dan ter plaatse verkopen.
 • Aangezien er niet direct geconsumeerd mag worden, betekent dit dat zij alleen etenswaren en non-alcoholische dranken voor de afhaal mogen verkopen.
 • Een horecabedrijf zonder Drank- en Horecawetvergunning (zoals een cafetaria of snackbar), waar normaal geen alcoholhoudende drank wordt verstrekt voor gebruik ter plaatse, mag zwak-alcohol verkopen om mee te nemen. (artikel 18, tweede lid, sub c van de DHW),. Ook moet er een afstand van 1,5 meter worden aangehouden.

Moet thuisbezorgd stoppen met de diensten?

Het thuisbezorgen van voedsel is ook toegestaan. Direct contact tussen bezorger en klant moet vermeden worden.

Moeten coffeeshops sluiten?

Coffeeshops moeten sluiten, maar mogen een afhaalloket openen. Ze moeten dat wel logistiek kunnen regelen en ook alle hygiënemaatregelen in acht nemen die zijn voorgeschreven vanwege het coronavirus.

Bekijk meer veelgestelde vragen over het coronavirus en sluiting en opening van bedrijven.

Weekmarkt

Moet de weekmarkt sluiten?

De markt in het centrum is op vrijdag 8 mei weer voor het eerst gehouden.

Lees meer over de markt in Schiedam 

Evenementen

Gaan evenementen nog door?

Om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, is het vanaf 12 maart 2020 tot 1 september verboden evenementen en andere bijeenkomsten te organiseren. Geplande evenementen en bijeenkomsten (ook al waren deze vergund) zijn niet meer toegestaan en zijn afgelast. Heeft u als organisator vragen over deze maatregel, neem dan contact op met de afdeling Evenementen van de gemeente Schiedam: telefoonnummer 14010 of per e-mail: evenementen@schiedam.nl.

Als mijn evenement wordt verboden hoe wordt er omgegaan met de subsidie die verstrekt is en eventuele kosten die al gemaakt zijn?

Als het evenement verboden is of wordt vanwege de maatregelen die door de overheid zijn genomen en als het evenement niet meer plaatsvindt in 2020, zal de subsidie in principe moeten worden terugbetaald. Als er al kosten gemaakt zijn, neem dan contact op met ons. Dan zal er maatwerk geleverd worden. Neem ook contact met ons op voor het eventueel verplaatsen van een evenement in 2020. In overleg kunnen we dan eventueel een nieuwe datum bepalen.

Meer informatie over evenementen.