In Schiedam is er altijd wat te doen op het gebied van kunst en cultuur! U vindt er musea, molens en andere instellingen. Er worden veel activiteiten georganiseerd. Naast culturele evenementen hebben we via Open Schiedam extra aandacht voor kunstinitiatieven. Ook beeldende kunst in de openbare ruimte krijgt van ons extra aandacht.

In een ring rond de binnenstad staan de Schiedamse molens. Het zijn de hoogste en meest historische molens ter wereld. De groenste bibliotheek van Nederland vindt u in het hart van de stad. Het Theater aan de Schie biedt een veelzijdig programma voor jong en oud. Op het gebied van kunst en musea is er ook genoeg te zien en te doen.

Cultureel aanbod

Voor moderne beeldende kunst én de geschiedenis van de stad moet u in het gasthuis en het Stedelijk Museum Schiedam zijn. In het Jenevermuseum is de blik gericht op jenever en de geschiedenis ervan. En in het Nationaal Coöperatiemuseum staan nostalgie en saamhorigheid centraal. Het Wennekerpand, ook wel Wenneker Cinema, is een cultureel centrum voor amateur- en professionele kunstbeoefening op het gebied van film, dans, muziek, zang en theater. Kortom, er is altijd wat te doen in Schiedam! Op S'DAM vindt u het volledige culturele programma. 

Open Schiedam

Naast culturele evenementen en programmering van reguliere kunstinstellingen, kennen we in Schiedam ook vele verborgen parels. Dit zijn initiatieven die bijvoorbeeld nét buiten het centrum plaats vinden. Of meer zichtbaar in de stad aanwezig kunnen zijn. Open expo Schiedam maakt deze verborgen parels zichtbaar door speciale activiteiten te organiseren. Ook biedt ze een podium aan Schiedamse kunstenaars. Open Schiedam zorgt daarmee voor een hoge kwaliteit van kunst en cultuur in de stad.  

Beeldende kunst in de buitenruimte

Met kunst in de openbare ruimte dragen we bij aan een aangename leefomgeving. We zijn trots op onze kunstcollectie. Kunst in de openbare ruimte in Schiedam vindt u op plekken:

  • Waar mensen samenkomen, zoals pleinen
  • Die een belangrijke entree vormen
  • Waar mensen hun vrije tijd doorbrengen, zoals parken en groengebieden

Ook muurschilderingen kleuren de Schiedamse leefomgeving.

Buiten Beeld

De cultuurscouts van Schiedam organiseren regelmatig activiteiten rondom kunst in de openbare ruimte. In opdracht van de gemeente Schiedam heeft Stichting Mooi Werk de Buiten Beeldgids ontwikkeld. De lezer selecteert zelf de pagina’s en stelt zo een persoonlijke gids samen. In het kader van Buiten Beeld worden regelmatig activiteiten georganiseerd.