De gemeente Schiedam gaat de Oranjebrug renoveren. De Oranjebrug verbindt Schiedam-West en Schiedam-Zuid via de Nieuwe Haven met het Centrum (Oranjestraat). De brug is gebouwd in 1938 en wordt binnenkort een gemeentelijk monument.

Wat gaat er gebeuren en waarom?

Het brugdek (het deel van de brug waar het verkeer overheen gaat) van de Oranjebrug is verouderd. Er komt een nieuw brugdek dat geschikt is voor al het verkeer. Ook gaan we het hefmechanisme (de kabels en de aansturing waarmee de brug omhoog en omlaag gaat) vervangen. De vier heftorens en het landhoofd (waar de brug op ligt) worden niet vervangen. We gaan daarvan alleen kleine schades herstellen.

Lichtplan Oranjebrug

De renovatie van de brug is voor de gemeente Schiedam aanleiding om de Oranjebrug meer uitstraling te geven. We willen de brug daarom, net als verschillende molens in de stad, subtiel aanlichten. Ter voorbereiding op het lichtplan zijn op woensdag 2 februari 2022 verschillende testjes gedaan. Die moeten ons helpen de beste afstellingen van het licht te vinden. Omwonenden konden op de testavond helpen bij het vinden van de juiste afstellingen, onder andere door foto’s en tips in te sturen.

Planning

Het project bevindt zich in een voorbereidende fase. We verwachten in het vierde kwartaal van 2022 te starten met de werkzaamheden. In 2023 wordt het project afgerond.

Bereikbaarheid

Tijdens de renovatie van de Oranjebrug kan verkeer geen gebruikmaken van de brug. We geven dit aan met omleidingsborden. Dit kan enkele dagen duren. De brug is maximaal twee weken afgesloten. Daarna kan het verkeer weer over de brug, mogelijk met minder rijstroken voor auto- en busverkeer. Alle overige werkzaamheden voeren we zoveel mogelijk uit met de brug in gebruik

Foto van de Oranjebrug

Foto: Oranjebrug

Heeft u vragen over de renovatie van de Oranjebrug?

Neem dan contact op met de projectleider Hüseyin Dalmis. Wilt u bepaalde documenten bekijken? Neem dan contact op met de projectassistent Mildred Maharaj.