De gemeente Schiedam gaat de Oranjebrug renoveren. De Oranjebrug verbindt Schiedam-West en Schiedam-Zuid via de Nieuwe Haven met het Centrum (Oranjestraat). De brug is gebouwd in 1938 en wordt een gemeentelijk monument.

Wat gaat er gebeuren en waarom?

Uit onderzoek is gebleken dat de gehele brug moet worden gerenoveerd omdat verschillende onderdelen verouderd zijn en/of schades vertonen die hersteld moeten worden. Het bewegingswerk van deze unieke hefbrug wordt tevens vervangen en geschikt gemaakt volgens de huidige normen. De vier beeldbepalende heftorens en het landhoofd worden gerestaureerd. De Oranjebrug is, door haar voorkomen en haar positie, een belangrijk onderdeel van de ‘Historische Binnenstad’ en een beeldbepalende icoon. Om de herkenbaarheid en identiteit van de brug te benadrukken wordt de Oranjebrug, na renovatie, aangelicht met speciale led-verlichting.

Planning

Momenteel is het projectteam bezig met de voorbereiding en contractvorming. Zodra er een nieuwe aannemer is, zal de planning eerst definitief worden gemaakt. Het streven is om alle werkzaamheden in 2022 af te ronden.

Bereikbaarheid

De werkzaamheden zullen zonder meer merkbaar zijn. Tijdens de werkzaamheden kan er namelijk geen verkeer over de brug. Zodra de definitieve planning bekend is, worden de omgeving en andere belanghebbenden hierover tijdig geïnformeerd. Het streven is de brug maximaal twee weken af te sluiten. Alle overige werkzaamheden voeren we zoveel mogelijk uit met de brug in gebruik. 

Foto van de Oranjebrug

Foto: Oranjebrug

Heeft u vragen?

Neem dan contact op met de projectleider Hüseyin Dalmis. Wilt u bepaalde documenten bekijken? Neem dan contact op met de projectassistent Mildred Maharaj.