De regio Rotterdam-Rijnmond vangt 2.000 vluchtelingen op. Rotterdam neemt de helft daarvan voor zijn rekening. Schiedam zal, net als de andere gemeenten in de regio, een bijdrage leveren in het opvangen van de overige duizend.

Tijdelijke opvang en registratie

In onze regio kunnen vluchtelingen zich voor tijdelijke opvang melden bij het regionaal coördinatiepunt voor vluchtelingen uit Oekraïne aan de Max Euwelaan in Rotterdam. Vandaar uit gaan zij naar andere opvanglocaties in de gemeenten in de regio. Op vertoon van het Oekraïense paspoort kunnen vluchtelingen gratis reizen met het openbaar vervoer.

Rivierschip

Voor de zeer korte termijn brengt Schiedam een aantal vluchtelingen onder in 10 hotelkamers, die beschikbaar zijn vanaf woensdag 16 maart. Per maandag 21 maart zijn ook 7 kamers in een B&B beschikbaar. In totaal kunnen hier ongeveer 34 mensen verblijven. De kamers dienen als overbrugging tot de komst van een rivierschip, dat voor de iets langere termijn dienst zal gaan doen als de primaire opvang in Schiedam. Dit schip zal eind maart afmeren aan de Buitenhavenweg. 

Op deze locatie verwachten we ongeveer 70 mensen te kunnen opvangen. Vanaf eind maart liggen aan de Buitenhavenweg dus enkele weken twee schepen. Het schip waarop nu de asielzoekers verblijven vertrekt immers zoals afgesproken rond 1 mei. Omwonenden en bedrijven in de omgeving van de Buitenhavenweg ontvangen hierover op korte termijn per brief meer informatie.

De Oekraïense vluchtelingen zullen 3 tot 6 maanden blijven, mogelijk zelfs langer. De gemeente onderzoekt daarom ook al de mogelijkheden van een langer verblijf. Een belangrijk aandachtspunt is dat dit niet mag leiden tot verdringing op de woningmarkt.