De Schiedamse haven is een bedrijvige haven. Grote zeeschepen liggen aan wal, waar gewerkt wordt door de bedrijven. Deze schepen liggen er vaak voor langere tijd. De schepen worden van stroom voorzien door grote generatoren. Deze generatoren maken geluid. Lage bromtonen, die geluidsoverlast kunnen veroorzaken. De gemeente Schiedam maakt een Geluidsplan om de overlast te minimaliseren.

Oorzaak geluidsoverlast

Op een afgemeerd zeeschip wordt soms dag en nacht hard gewerkt. Voor deze werkzaamheden is stroom nodig. De stroom wordt geproduceerd door generatoren of motoren van een schip. Dit noemen we een ‘hotelfunctie’. Het geluid van de generatoren of motoren produceert omgevingsgeluid waar sommige omwonenden overlast van kunnen hebben.

Op dit moment is voor het omgevingsgeluid niets vastgelegd in de omgevingsvergunning of andere gemeentelijke regels. Daarom maakt de gemeente Schiedam een Geluidsplan voor de haven.

Maatregelen geluidsoverlast

Om het omgevingsgeluid te verminderen nemen bedrijven ook zelf maatregelen. Er worden bijvoorbeeld geluidsdempers ingezet. Deze geluidsdemper wordt op de uitlaat van een zeeschip geplaatst. Daarnaast worden omwonenden door sommige bedrijven vooraf geïnformeerd over de werkzaamheden die plaatsvinden in de haven.

Meer informatie

Heeft u vragen? Neem dan contact op met de bedrijven of met de gebiedsmanager, meneer Brian Mo-Ajok.