17 november: Gedeeltelijke lockdown gaat verder

Het aantal coronabesmettingen daalt. Dat is goed nieuws. We houden ons goed aan de maatregelen, en dat heeft effect. Maar we zijn er nog niet. Daarom is het van belang dat we de gedeeltelijke lockdown voortzetten. We blijven het aantal contactmomenten en reisbewegingen beperken. We blijven de basisregels toepassen. En proberen elkaar door deze lastige periode heen te helpen.

Lees hier het gehele bericht.

3 november: Tijdelijke verzwaring van de gedeeltelijke lockdown

In onze regio gaat het nog altijd niet goed met het aantal coronabesmettingen. Onze ziekenhuizen stromen te snel te vol. Waardoor de (acute) zorg voor onze naasten in gevaar komt. Ook willen we de weg terug naar meer vrijheden in ons dagelijks leven bespoedigen. Het kabinet heeft daarom besloten om voor de komende 2 weken, bovenop de huidige gedeeltelijke lockdown, extra maatregelen in te stellen.

Lees hier het gehele bericht.

13 oktober: Gedeeltelijke lockdown om besmettingen terug te dringen

Het coronavirus heeft te veel ruimte gekregen om zich opnieuw te verspreiden. Het kabinet heeft vandaag besloten dat er strengere maatregelen nodig zijn die er voor moeten zorgen dat het aantal besmettingen daalt. Dit doen we door op die plaatsen in te grijpen waar het risico op overdracht van het virus het grootst is. Door het aantal contactmomenten en reisbewegingen te beperken, mensen te ondersteunen bij het kunnen naleven van de basisregels en striktere handhaving.

Lees hier het gehele bericht.

2 oktober: Neusmondkapje verplicht in Stadskantoor en WOTs

Het is vanaf maandag 5 oktober voor bezoekers van 13 jaar en ouder verplicht een neusmondkapje te dragen in de voor publiek toegankelijke delen van het Stadskantoor. Het gaat om de centrale hal, het Klant Contact Centrum, het Gemeentearchief en de parkeergarage. Ook in de vestigingen van de wijkondersteuningsteams in de stad is het dragen van een mondkapje verplicht.

Lees meer over het dragen van een neusmondkapje in het Stadskantoor

29 september: Nieuwe noodverordening

Vanaf zondag 29 september 2020 geldt een nieuwe noodverordening in de regio Rotterdam-Rijnmond. Deze noodverordening vervangt de voorgaande versie van 20 september 2020. In de noodverordening staan de maatregelen die in Schiedam gelden. De noodverordening is nodig om te zorgen dat de maatregelen om het coronavirus te beperken ook gehandhaafd kunnen worden.

Op de website RijnmondVeilig vindt u veel vragen en antwoorden over de noodverordening en over de maatregelen. De noodverordening is te lezen of downloaden via de link hieronder. In het aanwijzingsbesluit en het overzicht dat daarbij hoort, leest u welke locaties en gebieden in de regio verboden zijn om te komen (op sommige tijdstippen). In Schiedam is vanaf 24 september de Maasboulevard verboden gebied tussen 22.00 en 7.00 uur.

Lees meer over de nieuwe noodverordening van 29 september 2020.

29 september: Aangescherpte maatregelen 

Tijdens een landelijke persconferentie van minister-president Mark Rutte en minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Hugo de Jonge zijn nieuwe maatregelen afgekondigd om het aantal contactmomenten terug te dringen. Dit is nodig om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De landelijke maatregelen gelden vanaf dinsdag 29 september 18.00 uur en zijn in elk geval voor de komende drie weken van kracht. Voor de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond geldt een aanvullend advies om bij het bezoeken van een winkel een mondkapje te dragen. Winkeliers mogen klanten verplichten een mondkapje te dragen in de winkel.

Lees meer over de aangescherpte maatregelen van dinsdag 29 september 2020.

20 september: Nieuwe noodverordening

Vanaf zondag 20 september 2020 geldt een nieuwe noodverordening in de regio Rotterdam-Rijnmond. Deze noodverordening vervangt de voorgaande versie van 15 september. Hiermee wordt regionaal invulling gegeven aan de landelijk bepaalde regels. De noodverordening is nodig om te zorgen dat de maatregelen om het coronavirus te beperken ook gehandhaafd kunnen worden. Ten opzichte van de vorige noodverordening zijn er enkele aanpassingen opgenomen. Het uitgangspunt blijft: geef elkaar de ruimte, houd 1,5 meter afstand en mijd drukte. Zo proberen we verdere besmettingen en verspreiding van het virus te voorkomen.

Lees meer over de nieuwe noodverordening van 20 september 2020.

10 augustus: Nieuwe noodverordening

Vanaf maandag 10 augustus 2020 geldt een nieuwe noodverordening in de regio Rotterdam-Rijnmond. Deze noodverordening vervangt de voorgaande versie van 5 augustus. Ten opzichte van de vorige noodverordening zijn er enkele aanscherpingen en aanpassingen opgenomen. Het uitgangspunt blijft: geef elkaar de ruimte, houd 1,5 meter afstand en mijd drukte. Zo proberen we verdere besmettingen en verspreiding van het virus te voorkomen.

Lees meer over de nieuwe noodverordening van 10 augustus 2020.

5 augustus: Nieuwe noodverordening

Vanaf woensdag 5 augustus 2020 geldt een nieuwe noodverordening in de regio Rotterdam-Rijnmond. Deze noodverordening vervangt de versie van 15 juli. Ten opzichte van de vorige noodverordening is de enige verandering de pilot mondkapjes. Het uitgangspunt blijft: geef elkaar de ruimte, houd 1,5 meter afstand en mijd drukte. Zo proberen we verdere besmettingen en verspreiding van COVID-19 te voorkomen. 

Lees meer over de nieuwe noodverordening van 5 augustus 2020.

Medewerkers Toezicht & Handhaving (T&H) in quarantaine 

Ondanks alle maatregelen en inzet bleek afgelopen week dat 10 medewerkers van team Toezicht & Handhaving van de gemeente Schiedam besmet zijn geraakt met het coronavirus. Omdat zij de komende twee weken niet op straat en op kantoor zullen zijn om hun taken uit te voeren zijn er goede afspraken gemaakt met de politie en Irado. Zij nemen tijdelijk taken op het gebied van veiligheid, handhaving en dienstverlening van ons over. Op deze manier blijft de veiligheid en dienstverlening aan onze inwoners en ondernemers gewaarborgd. Bekijk meer antwoorden op vragen.

15 juli: Nieuwe noodverordening

Vanaf woensdag 15 juli 2020 geldt een nieuwe noodverordening in de regio Rotterdam-Rijnmond. Deze noodverordening vervangt de versie van 1 juli. Hiermee wordt regionaal invulling gegeven aan de landelijk bepaalde regels en versoepelingen. De noodverordening is nodig om te zorgen dat de maatregelen om het coronavirus te beperken ook gehandhaafd kunnen worden.

Lees meer over de nieuwe noodverordening van 15 juli 2020.

1 juli: Nieuwe noodverordening

Vanaf woensdag 1 juli 2020 geldt een nieuwe noodverordening in de regio Rotterdam-Rijnmond. Deze noodverordening vervangt de versie van 15 juni. Er zijn meerdere versoepelingen doorgevoerd op vlak van samenkomst, horeca, onderwijs, vervoer en sport. Enkele veranderingen worden hieronder toegelicht. Voor alle wijzigingen verwijzen we naar de noodverordening zelf. Het uitgangspunt blijft: geef elkaar de ruimte en geef corona geen kans. Zo proberen we verspreiding en een eventuele tweede golf van het virus te voorkomen.

Lees meer over de nieuwe noodverordening van 1 juli 2020.

29 mei: Cafés, restaurants en terrassen weer open per 1 juni

Op maandag 1 juni om 12.00 uur gaan de cafés, restaurants en terrassen in Schiedam in aangepaste vorm weer open. Er gelden tijdelijke regels.

Bekijk de tijdelijke regels.

25 mei: Richtlijnen voor de opening van de horeca 

Vanaf maandag 1 juni om 12.00 uur mogen de cafés en restaurants weer open. Hierbij geldt vanuit het Rijk een aantal voorwaarden. De gemeente Schiedam heeft richtlijnen opgesteld. 

Bekijk het complete bericht over de richtlijnen voor de horeca.

20 mei: Gemeente Schiedam werkt aan richtlijnen opening horeca

In de persconferentie van dinsdag 19 mei 2020 kondigde premier Rutte aan dat restaurants en cafés weer open mogen op maandag 1 juni om 12.00 uur. De gemeente Schiedam is op dit moment de richtlijnen voor de Schiedamse horeca aan het uitwerken. 

11 mei: Nieuwe noodverordening

Vanaf maandag 11 mei 2020 geldt een nieuwe noodverordening in de regio Rotterdam-Rijnmond. Deze noodverordening vervangt de versie van 29 april. Hiermee wordt regionaal invulling gegeven aan de landelijk bepaalde regels en versoepelingen. De noodverordening is nodig om te zorgen dat de maatregelen om het coronavirus te beperken ook gehandhaafd kunnen worden.

Bekijk het bericht over de nieuwe noodverordening.

11 mei: De scholen zijn weer begonnen

Het basisonderwijs, het speciaal (basis)onderwijs, en de dag- en gastouderopvang openen op maandag 11 mei weer de deuren. Vanaf die dag brengen veel ouders hun kinderen dus weer naar school. De scholen en de gemeente Schiedam hebben maatregelen genomen, zodat dat op een veilige manier kan.

Bekijk het complete bericht over de maatregelen die genomen zijn.  

6 mei: Basisregels blijven, stap voor stap meer ruimte

Vanaf maandag 11 mei kunnen we elkaar in Nederland iets meer ruimte geven, en daarbij het coronavirus onder controle houden. Naleving van de belangrijkste basisregels is dan wel belangrijker dan ooit. Vermijd drukte en houd afstand. Als dat lukt kunnen we stap voor stap meer ruimte krijgen. 

Bekijk het complete bericht over het stap voor stap versoepelen van de maatregelen. 

6 mei: Beperkte versmarkt in Schiedam weer mogelijk

Vrijdag 8 mei wordt in Schiedam weer een beperkte versmarkt gehouden. Het is dan toegestaan marktkramen op te stellen waar verse waren (food) en verse bloemen worden verkocht. Consumptie van etenswaren ter plaatse is niet toegestaan. 

Bekijk het complete bericht over de weekmarkt in Schiedam.

5 mei: Verruiming recreatievoorzieningen

Met ingang van zaterdag 9 mei mogen mensen met vaste plekken op campings, recreatieparken, jachthavens en stranden in Rotterdam-Rijnmond weer volledig gebruik maken van hun stacaravan, boot/jacht met vaste ligplaats, recreatiewoning, die voor een heel seizoen aan hen is verhuurd of bij hen in eigendom is. Dit met de voorwaarde dat deze vaste plekken voorzien zijn van eigen sanitair.

Lees meer op de website van de veiligheidsregio. 

5 mei: Burgemeester Cor Lamers beantwoordt vragen van Schiedammers (4)

Burgemeester Cor Lamers beantwoordde donderdag vragen van Schiedamse kijkers over de maatregelen rond het coronavirus. Bekijk hier de uitzending van SCHIE TV (de link verwijst naar Youtube).

29 april: Nieuwe noodverordening 

Vanaf 29 april 2020 geldt een nieuwe noodverordening in de regio Rotterdam-Rijnmond. Deze noodverordening vervangt de versie van 30 maart. Met de nieuwe regels wordt invulling gegeven aan de al eerder door het kabinet aangekondigde maatregelen. De noodverordening is nodig om te zorgen dat de maatregelen om het coronavirus te beperken ook gehandhaafd kunnen worden. Bekijk wat verandert en wat er hetzelfde blijft. 

29 april: Buitensportactiviteiten jeugd tot en met 18 jaar onder voorwaarden toegestaan

Kinderen en jongeren tot en met 18 jaar mogen onder begeleiding vanaf woensdag 29 april weer buiten sporten. Buitensportverenigingen openen waar mogelijk hun deuren. Kleedruimten en kantines blijven gesloten. Bekijk het complete bericht.

25 april: Videobericht burgemeester Cor Lamers

Videobericht van burgemeester Cor Lamers (de link verwijst naar Youtube).

24 april: Burgemeester Cor Lamers beantwoordt vragen van Schiedammers (3)

Burgemeester Cor Lamers beantwoordde donderdag vragen van Schiedamse kijkers over de maatregelen rond het coronavirus. Bekijk hier de uitzending van SCHIE TV (de link verwijst naar Youtube).

23 april: Sportverenigingen open voor jeugd

Het kabinet heeft op 21 april aangekondigd dat sportverenigingen open mogen voor de jeugd. Kinderen en jongeren tot en met 18 jaar mogen vanaf 29 april onder begeleiding buiten met elkaar sporten. De leeftijdsgroep 13-18 jaar moet daarbij wel anderhalve meter afstand tot elkaar houden. Er mogen geen (officiële) wedstrijden worden gespeeld. Ook de kleedkamers en kantines bij buitensportaccommodaties blijven dicht. Lees hier het complete bericht.

21 april: Maatregelen corona verlengd tot en met 19 mei 

We gaan samen door met de corona-aanpak in Nederland. Handen wassen, zoveel mogelijk thuisblijven, thuiswerken, afstand houden - alle maatregelen die de deskundigen ons adviseren - worden verlengd. Wel komt er voorzichtig meer ruimte voor kinderen en jongeren.

Lees verder op de website van de Rijksoverheid

17 april: Videobericht burgemeester Cor Lamers

Videobericht van burgemeester Cor Lamers (de link verwijst naar Youtube).

12 april: Interview SCHIE TV met burgemeester Cor Lamers

Op Tweede Paasdag zond SCHIE TV een vraaggesprek uit met burgemeester Cor Lamers. Bekijk hier de uitzending van SCHIE TV (de link verwijst naar Youtube)

2 april: Burgemeester Cor Lamers beantwoordt vragen van Schiedammers (2)

Burgemeester Cor Lamers beantwoordde donderdag vragen van Schiedamse kijkers over de maatregelen rond het coronavirus. Bekijk hier de uitzending van SCHIE TV (de link verwijst naar Youtube).

31 maart: Videoboodschap burgemeester Lamers

Videoboodschap burgemeester Cor Lamers over het coronavirus (de link verwijst naar Youtube)

31 maart: Coronamaatregelen 6 april verlengd tot en met 28 april

Het kabinet heeft vandaag besloten dat alle coronamaatregelen in Nederland worden verlengd tot en met dinsdag 28 april. In de week vóór 28 april beoordeelt het kabinet wat er voor de periode daarna nodig is. Voor het aanstaande Paasweekeinde is het dringende advies om ook dan thuis te blijven. Lees hier het hele bericht.

30 maart: Schiedam Helpt opent speciaal telefoonnummer

Naast de website schiedamhelpt.nl, kunnen Schiedammers die hulp zoeken of juist willen bieden nu ook bellen naar 088-855 502. Lees hier het hele bericht.

30 maart: Noodverordening COVID-19

Op 30 maart 2020 heeft de voorzitter van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond, Ahmed Aboutaleb, de Noodverordening COVID-19 Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond 30 maart 2020 afgekondigd. Lees hier het hele bericht inclusief de noodverordening.

27 maart: Wethouder Marcel Bregman beantwoordt vragen van Schiedamse ondernemers

Wethouder Marcel Bregman (Economische Zaken) beantwoordde vrijdag via Skype vragen van Schiedamse ondernemers. Bekijk hier de uitzending van SCHIE TV (de link verwijst naar Youtube).

26 maart: Burgemeester Cor Lamers beantwoordt vragen van Schiedammers

Burgemeester Cor Lamers beantwoordde donderdag via Skype vragen van Schiedamse kijkers over de maatregelen rond het coronavirus. Bekijk hier de uitzending van SCHIE TV (de link verwijst naar Youtube).

26 maart: Noodverordening COVID-19

De nieuwe maatregelen van het rijk gelden nu ook in Schiedam en de rest van de regio. Daardoor is het onder andere niet meer toegestaan om in groepen op straat of bijvoorbeeld in een park te zijn. De aangescherpte en nieuwe maatregelen staan in een noodverordening die vanaf 26 maart geldt.

Bekijk welke maatregelen dit zijn en wat dat voor u betekent.

24 maart: Gemeente steunt zorgmedewerkers met parkeervergunning

Door de uitbraak van het coronavirus wordt een groot beroep gedaan op de werkers in de zorg. Zij zijn van vitaal belang om deze crisis zo goed mogelijk door te komen. Het college wil deze mensen daarom steunen. Vanaf woensdag 25 maart kunnen zorgmedewerkers een vergunning aanvragen, waarmee zij in de gehele stad kosteloos kunnen parkeren. Lees hier hoe u zich voor de regeling kunt aanmelden.

23 maart: Aangescherpte maatregelen om het coronavirus onder controle te krijgen

Het kabinet heeft aanvullende maatregelen genomen in de aanpak van het coronavirus. Lees hier meer over de maatregelen. Veel vragen over de nieuwe maatregelen worden hier beantwoord.

21 maart: Videoboodschap burgemeester Lamers

Videoboodschap burgemeester Cor Lamers over het coronavirus (de link verwijst naar Youtube)

19 maart: brief van burgemeester en wethouders aan ondernemers

Niemand kan er meer omheen. Het coronavirus houdt onze samenleving in zijn greep. Het ontregelt alles wat tot voor kort zo vanzelfsprekend was. De uitbraak van het virus heeft ook impact op de Schiedamse ondernemers. Een aantal bedrijven kan dit nu al merken. Wij willen u een hart onder de riem steken. Wij willen u laten weten dat wij als gemeente u waar mogelijk steunen.

Lees hier de volledige brief

17 maart: Noodverordening

Besluit van de voorzitter van de veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond houdende voorschriften tervoorkoming van verdere verspreiding van het coronavirus/COVID-19 (Noodverordening COVID-19 veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond)

16 maart: Videoboodschap burgemeester Lamers

Boodschap burgemeester Cor Lamers over het coronavirus (de link verwijst naar Youtube)

15 maart: Nieuwe maatregelen tegen coronavirus

De gemeente Schiedam volgt de maatregelen van de Rijksoverheid. Vanaf 15 maart 18.00 uur gelden nieuwe maatregelen: scholen en kinderdagverblijven sluiten tijdelijk. Dat geldt ook voor onder andere eet- en drinkgelegenheden (niet voor hotels) en sport- en fitnessclubs.

Eerdere maatregelen, die ingingen op 12 maart, blijven van kracht. Bijeenkomsten met meer dan 100 personen zijn afgelast. Dat geldt ook voor publieke locaties zoals musea, theaters, sportclubs en sportwedstrijden. De Bibliotheek Schiedam heeft alle vestigingen gesloten. Ambtenaren van de gemeente werken zo veel mogelijk vanuit huis. Alle gemeentelijke bijeenkomsten zijn afgelast.

15 maart: Eerste coronabesmetting in Schiedam

In Schiedam is op 15 maart voor het eerst een besmetting met het coronavirus vastgesteld bij een inwoner. De patiënt verblijft in thuisisolatie.