Bij het organiseren van een evenement komt veel kijken. Sommige evenementen hoeft u alleen maar bij ons te melden, dat noemen we een evenement met een meldingsplicht. Voor andere typen evenementen heeft u een vergunning nodig van ons. Zo weten wij waar evenementen plaatsvinden en kunnen we rekening houden met eventuele risico’s. In de vergunning staat welke maatregelen u moet nemen om voor de openbare orde, gezondheid en (brand)veiligheid tijdens het evenement te zorgen. We onderscheiden 3 typen evenementen waarvoor u een vergunning aan moet vragen, opbouwend in grootte: een A-evenement, B-evenement en C-evenement.

Vergunning rond feestdagen en op de Grote Markt

Naast dat u bij bepaalde evenementen een vergunning moet aanvragen, moet u altijd een vergunning aanvragen bij evenementen rond bepaalde feestdagen en op de Grote Markt:
•    Evenementen die plaatsvinden op Koningsdag in de binnenstad en in Kethel en in de directe omgeving van de vuurwerkshow op 31 december op het Stadserf.
•    Evenementen die plaatsvinden op 4 mei na 18.00 uur en niets te maken hebben met de Nationale Dodenherdenking.
•    Evenementen die plaatsvinden op de locatie Grote Markt. Dit is niet nodig voor kleinschalige activiteiten bij trouwerijen zoals kinderen die het bruidspaar toezingen.

Type evenementen

Op onderstaande pagina’s vindt u meer informatie per type evenement:

Een kleinschalig evenement zoals een klein feestje of barbecue in een park

Een besloten feest met muziek in openbare ruimte

Een evenement zoals een buurtfeest, circus, wijkfeest, markt of een braderie

Een groter evenement zoals de Proef de Plantage, het IDDF, Foodtruck Festival, kermis,  corso, fanfare of optocht

Een grootschalig evenement zoals een house/dancefeest of de Sinterklaasintocht