Op donderdag 6 juni 2024 is de verkiezing van het Europees Parlement. Door te stemmen bepaalt u mee wie de komende 5 jaar lid wordt van het Europees Parlement. En heeft u invloed op de besluiten van het Europees Parlement. Het is daarom belangrijk om op een politieke partij te stemmen die past bij uw overtuigingen.

Openingstijden stemlokalen

De stemlokalen zijn open op donderdag 6 juni 2024 van 7.30 uur tot 21.00 uur.

Waar kan ik stemmen?

Om te stemmen gaat u naar een van de 30 stemlokalen in Schiedam. Voor de verkiezing ontvangt u thuis een overzicht met de adressen van alle stemlokalen.

Kijk voor een stemlokaal bij u in de buurt ook op deze website of op www.waarismijnstemlokaal.nl.

Het stemlokaal op de locatie Theater aan de Schie is op donderdag 6 juni een 'stemmmal' met audio-ondersteuning beschikbaar voor kiezers met een visuele beperking. Deze stemmal en stembox zijn ook geschikt voor mensen met dyslexie, mensen die moeite hebben met lezen en mensen met een beperkte hand/armfunctie, zoals Parkinson-patiënten. Weten hoe de stemmal werkt? Volg deze instructievideo.

De Stemmal bestaat uit een bodem met daarop het stembiljet en een deksel met verdiepte verticale vakken en gaatjes. Boven die verticale vakken zijn de partijnummers met voelbare cijfers en in braille aangegeven. De juiste kandidaat vindt u door, onder de gewenste partij, gaatjes te tellen. Voor elk vijfde gaatje zit een pijltje. Met het potlood maakt u het gewenste vakje rood. Uw stembiljet wordt door een medewerker van het stembureau in de stemmal gelegd.

Wat moet ik meenemen als ik ga stemmen?

Om te kunnen stemmen heeft u een stempas én een identiteitsbewijs nodig. U kunt een van deze identiteitsbewijzen meenemen:

  • paspoort
  • identiteitskaart
  • rijbewijs uit Nederland
  • een geldig verblijfsdocument.

Kiezers met een dubbele nationaliteit kunnen zich ook identificeren met een paspoort, identiteitskaart of rijbewijs uit een EER-land of een paspoort of identiteitskaart uit Zwitserland.

Uw identiteitsbewijs mag maximaal 5 jaar verlopen zijn. Bij ‘geldig tot’ moet dus 7 juni 2019 staan of een datum daarna.

 

Kan ik mij aanmelden als stembureaulid?

Ja, kijk op deze pagina. Daar vindt u wat de werkzaamheden inhouden, de tijdstippen en de vergoedingen.

Kan ik mij aanmelden als stemmenteller?

Ja, kijk op deze pagina. Daar vindt u wat de werkzaamheden inhouden, de tijdstippen en de vergoedingen.

Wat zijn de vergoedingen voor de verkiezingen?

Als stembureau- of tellid krijgt u een vergoeding. Een overzicht van de vergoedingen vindt u op deze pagina.