In de afgelopen jaren is er hard (samen)gewerkt om de bereikbaarheid van het havengebied te verbeteren. De haven van Schiedam is bijvoorbeeld bereikbaar vanaf station Schiedam Centrum (trein, metro, tram en bus), metrostation Vijfsluizen en via de watertaxi, per fiets of met de auto.

Vervoersmogelijkheden

Deelfietsen:

Zowel op metrostation Vijfsluizen als op NS-station Schiedam Centrum staan tientallen roodgekleurde ‘Port of Schiedam-bikes’. Deze zijn inzetbaar voor deelnemende bedrijven.

Vervoer over water:

De Schiedamse haven is ook via de watertaxi goed bereikbaar. Op de kop van de Wiltonhaven, in de Vijfsluizerhaven en in de Wilhelminahaven liggen in totaal drie haltes. De watertaxi brengt u in enkele minuten van Schiedam naar Pernis, Heijplaat, de RDM-campus of het centrum van Rotterdam. Een aantrekkelijk alternatief voor de auto.

Auto:

Dankzij de ligging aan de snelwegen A4 en A20 is Schiedam goed bereikbaar. Maar het aantal auto's stijgt sneller dan deze wegen aankunnen. Ook richting het havengebied. De doorstroming op de Vlaardingerdijk richting de Beneluxtunnel loopt vaak vast, zeker in de avondspits. De aanleg van de nieuwe Blankenburgverbinding kan dit probleem verminderen.

Plannen voor de toekomst

De algemene ontwikkelingen van het havengebied zijn onder andere samengevat in het Ruimtelijk en Economisch Raamwerk Havens. Ook is er een volledige versie. Belangrijke thema's hierin zijn de:

Ontwikkeling van metrostation Vijfsluizen:

Metrostation Vijfsluizen is een belangrijk knooppunt voor het openbaar vervoer. Het 'Programma Ketenmobiliteit’ verbetert het stationsgebied. Het programma is opgedeeld in vijf ‘aandachtgebieden’. Aandachtsgebieden zijn onderwerpen waar verbeteringen nodig zijn, zoals:

  • Bereikbaarheid: loop- en fietsroutes richting het station
  • Parkeren van fietsen: voldoende en ook veilige fietsenstallingen
  • Ruimte voor mobiliteitsdiensten: bijvoorbeeld taxi’s, deelfietsen en deelauto’s

Tijdelijke stop aan pendelbussen:

Tot de coronatijd reden er dagelijks pendelbussen tussen station Schiedam Centrum en het havengebied. De gemeente zal in het najaar van 2023 een onderzoek starten om dit project, bij voldoende animo, opnieuw op te starten.