De Schiedamse haven is uniek. Dit komt door de aanwezigheid van ingenieurs en het onderhoud aan schepen voor offshore industrie. Al jaren voorzien deze bedrijven de internationale offshore industrie van kennis, innovatie en materialen.

Bedrijven in de haven zijn met name actief in de maritieme offshore industrie. Daarnaast zijn er technische maakbedrijven, veel ingenieursdiensten en servicebedrijven gevestigd

Ondernemersverenigingen

Samenwerking is belangrijk in de havens van Schiedam. Juist de afwisselende bedrijven in de haven zorgen voor goede ontwikkeling en vernieuwing. Er zijn op dit moment twee ondernemersverenigingen actief binnen het havengebied van Schiedam.

Ondernemingsvereniging 'Schiedam Havens'

'Schiedam Havens' behartigt de belangen van alle bedrijven in de Schiedamse havens. Aandacht voor het gebied, de bedrijven, de mensen en de stad staan daarbij centraal.

Vereniging van Wiltonhavengebruikers

De Vereniging van Wiltonhavengebruikers (VWG) is opgericht door Damen Shiprepair Rotterdam, Huisman en Mammoet. Samen wisselen zij informatie, kennis en projecten uit. Daarnaast voert de VWG het beheer van de grond uit.