In mei is er een boot tegen de Appelmarktbrug aangevaren. Hierdoor is de brug tijdelijk buiten gebruik. Om de Lange Haven over te steken zijn de Taanbrug en de Beursbrug de dichtstbijzijnde oversteekplekken. We onderzoeken de schade en hoe die kan worden gerepareerd.

-zie update 18 september onderaan deze pagina

Wat is de schade?

Op de plek waar de brugdelen bij elkaar komen als hij dicht is, is het brugdek verschoven. Bij de meeste bruggen kan zo’n weer worden rechtgetrokken en kan de brug weer werken. Maar de Appelmarktbrug is een oude, historische brug. Er zitten gietijzeren en houten onderdelen aan waar niet zomaar aan getrokken kan worden. Hierdoor zou de brug onherstelbaar beschadigd kunnen worden. Dat willen we voorkomen.

Wat gaat er nu gebeuren?

We hebben een deskundig technisch bureau in de arm genomen om de schade te beoordelen en een veilig herstelplan te maken. Totdat dit plan er is en is uitgevoerd, blijft de brug gesloten voor voetgangers en fietsers.

Rijksmonument

De Appelmarktbrug is een rijksmonument dat stamt uit 1860. Daarom vinden we het belangrijk verder beschadigen bij het repareren te voorkomen. We hebben de plicht om zorgvuldig met ons historisch erfgoed om te gaan. Dit soort bruggen is nu eenmaal onvervangbaar.

⭐ Update 18 september

Het inspectierapport met herstelmaatregelen voor de Appelmarktbrug is gereed. Daardoor hebben we nu een duidelijk beeld van de schade en hoe die kan worden gerepareerd. Gelukkig is het rijksmonument niet op cruciale onderdelen beschadigd. Wel is het van groot belang dat de werkzaamheden zorgvuldig worden uitgevoerd. De Appelmarktbrug is een rijksmonument en een belangrijk stuk Schiedams cultureel erfgoed.

Om de reparaties te kunnen uitvoeren moet eerst het brugdek worden verwijderd. Vervolgens worden de balken rechtgezet en andere reparaties uitgevoerd. Daarna wordt het dek weer teruggeplaatst.

De herstelwerkzaamheden worden op dit moment uitgevoerd. Eind van de week wordt de brug uitgelijnd, zodat deze weer veilig bediend kan worden. Eind september wordt de brug naar verwachting weer opengesteld voor voetgangers en fietsers.