Hoe verwarmt u uw huis in de toekomst en hoe kookt u zonder aardgas? Op dit moment zijn er in Nederland drie realistische alternatieven voor aardgas.

Warmtenet 

Een warmtenet is een netwerk van leidingen onder de grond. Hierdoor stroomt warm water dat afkomstig is van een warmtebron in de buurt. Het warme water wordt gebruikt om huizen te verwarmen. Een warmtenet kan dus op veel plekken in Nederland een goede oplossing zijn om hele straten of wijken aardgasvrij te maken. In Schiedam ligt een warmteleiding langs de A20. 

Groen gas

Groen gas is een alternatief voor aardgas. De herkomst van het gas is duurzaam. De meest gebruikte vorm van groen gas is biogas. Er zijn ook nieuwe vormen van groen gas in ontwikkeling: synthetisch gas en waterstof. Deze vormen lijken voorlopig alleen geschikt voor oude binnensteden, industriële toepassingen en zwaar transport.

Elektrische oplossingen 

Veel mensen zullen binnenkort op een elektrische manier (‘all electric’) gaan verwarmen en koken. In de meeste gevallen krijgen ze een warmtepomp en gaan koken op inductie. Soms zijn hybride oplossingen mogelijk. Elektrische oplossingen vereisen een zeer goede isolatie van de woning. Hierdoor zijn deze oplossingen vaak duurder dan aansluiten op een warmtenet.