Woningbouw op Schieveste

Schieveste is één van de best bereikbare locaties van de zuidelijke Randstad. Zowel met de trein, de metro, de bus en ook de tram is dit gebied uitstekend bereikbaar. Deze bereikbaarheid maakt Schieveste tot een prima ontwikkellocatie voor woningbouw.

Voor het gebied tussen het spoor en de rijksweg A20 (gelegen achter Station Schiedam Centrum) heeft de Ontwikkelcombinatie Schieveste (OCS) een masterplan gemaakt. OCS wil op deze locatie ongeveer 3.000 woningen bouwen. Dit initiatief is voor de gemeente Schiedam reden geweest om een nieuw bestemmingsplan voor dit gebied op te stellen en de onderhandelingen met OCS te starten over gronduitgifte. 

Planning

De gemeente en Ontwikkelcombinatie Schieveste hebben op 29 september 2021 de koopovereenkomst voor bouwvlak A ondertekend. Hierop zijn de eerste 1.200 woningen voorzien. Inmiddels heeft de gemeente de Civiele Aannemerscombinatie CAS opdracht gegeven om de locatie bouw- en woonrijp te maken. Het Bestemmingsplan Schieveste is op 18 juli 2023 officieel in werking getreden. De gemeente Schiedam kan starten met de voorbereidingen voor de nieuwbouw op de strook tussen de Schievesteweg en Parallelweg. Oude kabels en leidingen worden verwijderd, nieuwe kabels en leidingen gaan de grond in. Ook moeten nog verschillende onderzoeken plaatsvinden. De nieuwe woningen worden aangesloten op een Ondergronds Afvalsysteem, OAS, waarvoor de gemeente ook maatregelen in de grond moet treffen. Het bouwrijp maken van de locatie neemt ruim anderhalf jaar in beslag. Daarna kan ontwikkelaar OCS aan de slag. De verwachting is dat medio 2025 de eerste paal de grond in gaat. 

Fijne plek

Schieveste heeft een gunstige ligging in deze regio. Het gebied ligt centraal in de Metropoolregio en is een ideale uitvalsbasis naar de grote omliggende steden en de onderwijsinstellingen die hier in de buurt aanwezig zijn. De locatie is uitstekend bereikbaar met zowel eigen vervoer als met het openbaar vervoer. 

De Pathébioscoop en het Leisurecentrum (met diverse horecagelegenheden) liggen direct tegen dit woongebied aan. Ook de fraaie en historische Schiedamse binnenstad bevindt zicht op loopafstand. Dit maakt Schieveste tot een fijne plek om te wonen, te werken en te leven.

Extra woningen nodig

Nieuwbouw op Schieveste levert een grote bijdrage aan de woningbehoefte in Schiedam. De verstedelijkingsopgave waarvoor deze regio staat en waarin een nog grotere druk op de woningmarkt wordt voorspeld, is één van de belangrijkste vraagstukken op dit moment. Vanuit deze opgave wil Schiedam in de komende jaren duizenden extra woningen gaan bouwen. De vraag naar woningen komt ook door een toename van het aantal inwoners. Verder verandert ook de samenstelling van deze huishoudens: er komen steeds meer huishoudens van één persoon en van tweeverdieners.

Passend woningaanbod

De verschillende type woningen die OCS voor ogen heeft, zijn dan ook een goede aanvulling op het huidige woonaanbod in Schiedam. Het biedt Schiedam alternatieven voor huidige inwoners die binnen de stad willen verhuizen (wooncarrière maken). Daarnaast trekt woningbouw op Schieveste nieuwe doelgroepen naar de stad. De OCS gaat ervan uit om ongeveer 3.000 woningen op Schieveste te realiseren.

Woningbouwimpuls van ministerie

De gemeente Schiedam krijgt een bijdrage van 18,05 miljoen euro vanuit het Rijk. Dit geld komt uit de regeling voor de Woningbouwimpuls. Dit Rijksprogramma richt zich specifiek op projecten zoals Schieveste, waarbij op korte termijn zoveel mogelijk duurzaam betaalbare woningen worden gerealiseerd. Met de 18,05 miljoen euro kan Schiedam zogenaamde ‘bovenplanse’ investeringen realiseren. Het gaat met name om geluidsmaatregelen bij het spoor, een verbetering van de tunnel onder de A20 en een passage bij het spoor ter hoogte van de Boerhaavelaan. De rijksbijdrage brengt de ontwikkeling van Schieveste als woningbouwlocatie weer een stap verder.

De woningbouwontwikkeling op Schieveste maakt deel uit van de gebiedsontwikkeling SchieDistrict.

Meer informatie

Heeft u vragen over het project? Neem dan contact op met Sandra van Riemsdijk (projectmanager). Wilt u bepaalde documenten bekijken? Neem dan contact op met Valerie Martins (project-assistent).