19-01-2024 — 

Tot 12 november 2023 konden bewoners en bedrijven uit de Cartonnagebuurt en Schiehart in Nieuwland een stem uitbrengen op de vraag of ze voor of tegen het invoeren van betaald en vergunninghoudersparkeren zijn. Alle stemmen zijn geteld. Uit de respons blijkt dat er in Schiehart net geen meerderheid is voor betaald parkeren. In de Cartonnagebuurt is wel draagvlak voor betaald parkeren. Daarom wordt hier vanaf eind 2024 betaald parkeren ingevoerd.

De draagvlakmeting werd gehouden in de Cartonnagebuurt en in Schiehart. De stemming was alleen geldig als minimaal 30 procent van de stemgerechtigden een stem zou uitbrengen. “Dat responspercentage is met 47,4 % in de Cartonnagebuurt en 54,4 % in Schiehart ruim gehaald. Daar zijn we tevreden over. Ik bedank iedereen die heeft gestemd”, zegt wethouder Frans Hamerslag.

Om betaald parkeren in te voeren, moest meer dan 50 % van de uitgebrachte stemmen vóór zijn. In Schiehart stemde 52 % tegen betaald parkeren. Dit betekent dat er géén betaald parkeren komt in Schiehart. In de Cartonnagebuurt is 53,1 % voor het invoeren van betaald parkeren. Dit betekent dat er wel betaald en vergunninghoudersparkeren wordt ingevoerd in de Cartonnagebuurt.

Parkeervergunning voor de Cartonnagebuurt vanaf eind 2024

Om betaald en vergunninghoudersparkeren vanaf eind 2024 in de Cartonnagebuurt in te voeren, begint de gemeente Schiedam nu met de voorbereidingen. De aanschaf van bijvoorbeeld parkeerautomaten zorgt ervoor dat hier nog wat tijd overheen gaat.

Nieuwe parkeertellingen

De gemeente Schiedam ziet het invoeren van betaald parkeren als een mogelijkheid om de parkeerdruk te verlichten en de parkeeroverlast in de buurten te verminderen. De draagvlakmeting maakt echter duidelijk dat een meerderheid in Schiehart niet kiest voor het invoeren van betaald en vergunninghoudersparkeren. Daarom wordt dit niet ingevoerd. “Wel blijven we de situatie goed volgen en komen er in het najaar parkeertellingen”, aldus wethouder Hamerslag.

Lees hier meer achtergrondinformatie