01-01-2024 — 

De overgang van 2023 naar 2024 had in Schiedam twee gezichten. Er deden zich geen grote ordeverstoringen voor, maar de hulpdiensten hadden het wel erg druk met een groot aantal branden. Met name in Groenoord en Woudhoek brandden auto’s uit. In andere wijken ging het vooral om het blussen en voorkomen van kleine vreugdevuren. Op het Stadserf werd het nieuwe jaar ingeluid met een door de gemeente georganiseerde professionele vuurwerkshow. 

Burgemeester Jules Bijl: “De meeste Schiedammers zijn op een feestelijke manier het nieuwe jaar in gestapt. Toch zien we helaas ook veel schade aan zowel particuliere als gemeentelijke eigendommen. Met name het grote aantal auto- en scooterbranden is bijzonder zorgelijk. Het is voor de eigenaren heel ingrijpend om hun auto’s in vlammen te zien opgaan, nog afgezien van het financiële nadeel dat zij hiervan ondervinden”. Ook regionale cijfers laten een toenemend aantal autobranden zien.

“Ook de schade die voor en tijdens de jaarwisseling met illegaal vuurwerk is veroorzaakt aan straatmeubilair is onacceptabel. We zullen alle afvalbakken en speelplekken zo spoedig mogelijk weer laten repareren. De rekening hiervan krijgen we helaas straks wel gepresenteerd”, aldus de burgemeester.

Burgemeester Bijl dankt de medewerkers van politie, brandweer, Irado en de gemeente Schiedam en de jongerenwerkers, die zich net als voorgaande jaren goed hadden voorbereid op de jaarwisseling. Ook de contacten met wijkbewoners in de weken voor de jaarwisseling bleken opnieuw waardevol.

Preventieve maatregelen

In de aanloop naar de jaarwisseling zijn maatregelen genomen om de jaarwisseling goed te laten verlopen. In delen van Schiedam Noord en West gold een samenscholingsverbod. Medewerkers van Toezicht en Handhaving en de politie hebben in de dagen voor de jaarwisseling veel jongeren aangesproken. De politie heeft meer dan 60 waarschuwingen uitgedeeld. Bij controles is illegaal vuurwerk in beslag genomen. In één geval ging het om 80 cobra's, die dankzij de controles van straat zijn gehaald.
Voorafgaand aan de jaarwisseling hebben medewerkers van Irado en de gemeente Schiedam zo veel mogelijk brandbare materialen van straat gehaald om brandstichting te voorkomen. 

Vuurwerkshow

Door een besluit van de gemeenteraad is het sinds 2 januari 2021 verboden om in Schiedam consumentenvuurwerk af te steken. In plaats daarvan organiseerde de gemeente een professionele vuurwerkshow bij het Stadserf. Die ging klokslag middernacht van start vanaf het dak van het Theater aan de Schie. Er kwamen naar schatting een kleine duizend toeschouwers op het evenement af.

Autobranden

In Schiedam-Noord ging rond de jaarwisseling een flink aantal auto's in vlammen op. In de Eduard van Beinumlaan brandde voor middernacht een auto uit. Daarna was het raak bij 2 auto’s op de Jozef Oreliosingel. Rond 3.00 uur stonden 3 auto’s aan de Bernardus IJzerdraatsingel in brand. Even later brandden ook 2 auto’s aan het Schubertplein uit, een derde raakte beschadigd. Tegen 6.00 uur ging op het Bart Verhallenplein opnieuw een auto in vlammen op.
Halverwege de nacht brandde op de Joop den Uyllaan in Nieuwland een auto uit. Dat lot onderging ook een motor aan de Burgemeester Van Haarenlaan. Op het Dr. Wibautplein, op de Nieuwe Maasstraat en in het tunneltje bij de Dr. Zamenhofstraat brandden scooters uit.

Brandjes

Op de middag van oudjaar ontstond door nog onbekende oorzaak brand in een kelderbox van een flat aan het Bachplein. De brandweer had het vuur snel onder controle. Op het Vriendschapsplein moest de brandweer een kleine buitenbrand blussen. Daar werd ook veel zwaar en illegaal vuurwerk afgestoken. Datzelfde gebeurde op het Fabriplein. Ook op het Geuzenplein staken jongeren zwaar vuurwerk af. Toen de politie daar aankwam werd ze met vuurwerk bekogeld. Dat gebeurde ook op de Nieuwe Maasstraat.

Veelal kleine brandjes waren er in onder andere de Mariastraat en de Professor Kamerlingh Onneslaan. In de Rossinistraat was brand in een ondergrondse container. Op de Van Marumstraat werd verschillende keren geprobeerd een vreugdevuur te starten.

Vernielingen

In de Vivaldilaan en de Nieuwe Maasstraat sneuvelden bushokjes. In de Dr. Kuyperlaan bleek een AED vernield, die wordt gebruikt bij reanimaties. Eerder, op zaterdag, raakte de muur van basisschool De Peperklip beschadigd door een brandende scooter. Op het Emmaplein ontstond zaterdag door een explosie schade aan een woning. In de nacht van zaterdag op zondag stond een opslag van Buurtwerkplaats De Buren in brand.
Ook in de weken vóór de jaarwisseling is met vuurwerk al de nodige schade aangericht aan straatmeubilair. Hoe groot de schade aan onder andere afvalbakken, speelveldjes en speeltoestellen is wordt geïnventariseerd.