16-06-2023 — 

"Het schoolplein van de basisscholen De Vlinder en De Violier is het perfecte voorbeeld van een speelplek hoe het er in de rest van het land uit moet komen te zien" gaf Dave Ensberg, directeur van Jantje Beton vandaag aan toen hij in onze stad op bezoek was. Onderwijswethouder Dogukan Ergin en schooldirecteur Marc de Lange zijn dan ook heel trots op deze groene parel waar kinderen tijdens en na schooltijd kunnen buitenspelen.

Na ruim 10.000 betontegels weg te halen, is er nu een natuurlijke speelplek gerealiseerd. Om Schiedam nog groener te maken, bestaat de subsidieregeling Schiedam Waterklaar. Schiedammers kunnen hiermee hun omgeving vergroenen. Voor scholen is er een winactie. Ergin: "Scholen kunnen na het invullen van hun motivatie kans maken op het ontwerp en aanleg van een gratis buitenlokaal. Schiedam doet dit jaar ook weer mee met NK Tegelwippen, waarbij Schiedammers gratis hun gewipte tegels kunnen inleveren of laten ophalen. Tot en met 31 oktober telt iedere tegel dus doe mee! 

Naast het blauwgroene schoolplein bezocht Ensberg samen met Linde van Eeden (beleidsadviseur Groen, Water en Spelen) en Patricia Hocks (sociaal werker jeugd) een aantal speeltuinen in Schiedam, zoals de Maasboulevard, natuurspeeltuin De Gorzen en Het Grevelingenplein. Ook werden de plannen voor het Speeleiland op locatie besproken, waar beide partijen een financiële ondersteuning voor verzorgen. Jantje Beton maakt zich grote zorgen dat er steeds minder kinderen in de stad naar buiten gaan. Daarom kijkt Jantje Beton hoe zij gemeentes en scholen kan ondersteunen in het vergroenen van schoolpleinen en speeltuinen.