22-11-2023 — 

Op basisschool MDO De Poldervaart in Schiedam is vandaag een Tiny Forest aangeplant, een stukje dichtbegroeid, inheems bos ter grootte van een tennisbaan. De kinderen van de school hebben de eerste bomen van hun Polderbosje geplant, waarbij ze werden geholpen door wethouder Frans Hamerslag van de gemeente Schiedam en Hans Borsje, regiomanager van VolkerWessels Vastgoed.

Het Tiny Forest is een nieuw stukje natuur in de stad, waar wel 30 tot 40 verschillende soorten bomen in staan en waar veel dieren zich thuis voelen. Daarnaast wordt het Tiny Forest als een buitenleslokaal voor de leerlingen van de school gebruikt, die er ook onderzoekjes zullen doen en het bos zullen helpen onderhouden. "Als gemeente zijn we heel dankbaar voor deze gezamenlijke inzet want door dit bos is er aandacht voor meer groen en het leven van kleine beestjes. In een moeilijk woord heet dit biodiversiteit en al die kleine beestjes zijn ontzettend belangrijk voor onze planeet, het leven en voor alle mensen. Daarom heel veel plezier met het planten van jullie eigen bos", sprak Hamerslag de kinderen toe.

Aandacht voor het klimaat


De gemeente Schiedam ondersteunt initiatieven van scholen op het gebied van vergroening en het klimaatbestendig maken van schoolpleinen. Vanuit de stimuleringsregeling Schiedam Waterklaar kregen scholen de kans om een groen buitenlokaal te winnen. Een deskundige jury heeft alle motivaties beoordeeld en daarna is de gemeente samen met De Poldervaart aan de slag gegaan met het ontwerp. Kinderopvang Mundo krijgt ook toegang tot het Polderbos, waardoor zij als mini boswachters toezicht kunnen houden op dit bos. Tot slot komt de groene buitenruimte rondom De Poldervaart in verbinding te staan met de buurt en het Beatrixpark.

Een gezonde groen leeromgeving

De afgelopen weken heeft VolkerWessels-onderneming Gebr. Van Kessel al voorbereiding getroffen op het schoolplein, zodat de kinderen vandaag direct aan de slag konden met het planten van de boompjes. "Met elkaar zijn we overtuigd dat extra natuur bij schoolpleinen veel kan betekenen voor klimaatadaptatie en het zorgt ervoor dat kinderen veilig en zorgeloos kunnen spelen in een groene omgeving. Door dit schoolplein van maar liefst 1200 m2 te vergroenen en een insectenhotel is er aandacht voor de biodiversiteit. Naast een gezond leefomgeving voor de dieren en planten is er aandacht voor een gezonde omgeving en meer beweging voor kinderen. Corné op 't Hof gaat als beweegcoach en JOGG-regisseur van Schiedam samen met de buurt, zoals de vrienden van Beatrixpark en de kinderopvang Mundo aan de slag met een nieuw beleefpad voor de allerkleinste in het Beatrixpark.

Tiny Forests in heel Nederland


Door een samenwerking van VolkerWessels met IVN Natuureducatie, Earthwatch Europe en de gemeente Schiedam is de aanleg van dit Tiny Forest in Schiedam nu een feit. VolkerWessels treedt op als sponsor, IVN Natuureducatie is verantwoordelijk voor de organisatie en Earthwatch Europe gaat samen met vrijwilligers de groei van het bos monitoren. 

Word ook een vrijwillige bosopzichter

Vrijwilligerswerk als bosopzichter is een kans om meer betrokken te raken bij de ontwikkeling van het Polderbos en omgeving. Door het onderhouden, onderzoeken (bijvoorbeeld door het tellen van vlinders) kunnen de effecten gemeten worden van dit stukje groen op het gebied van waterberging, verkoeling en biodiversiteit. De buurtwetenschappers krijgen toegang tot bronnen, platform en webinars over Tiny Forests. Daarnaast gaan de vrijwilligers van het Polderbos met elkaar het beleefpad door het Beatrixpark ontwerpen en kunnen andere buurtbewoners betrekken en inspireren dus geef je op via hartvoorgroen@schiedam.nl

Lees meer:

Tiny Forest voor MDO De Poldervaart

Tiny Forests in Schiedam

Plant een buurtboom

Hart voor Groen