09-03-2024 — 

Op vrijdag 8 maart maakte Energiehulp Schiedam de duizendste woning energiezuiniger. Wethouder Frans Hamerslag trakteerde de energieklussers op een speciale taart voor het bereiken van deze mijlpaal.

Taart voor de energieklussers

Energiehulp is gratis voor alle huishoudens in Schiedam, zowel voor huurders als voor eigenaren van woningen. Met kleine energiebesparende maatregelen, tips en advies helpen de energieklussers bewoners met het besparen op dure energiekosten. Met onder andere tochtstrips, radiatorfolie, ledlampen en waterbesparende douchekoppen worden woningen energiezuiniger gemaakt. Ook geven de energieklussers de bewoners praktische bespaartips, waarmee ze zelf hun energieverbruik kunnen verlagen.

Inmiddels hebben al duizend huishoudens gebruik gemaakt van deze gratis hulp. “Dat is een mijlpaal waar we vandaag graag bij willen stilstaan. Want de energieklussers zijn elke dag hard aan de slag”, vertelde wethouder Hamerslag. “We zien aan de hoeveelheid aanmeldingen en positieve reacties dat bewoners de hulp waarderen.”

Een belangrijke partner van de gemeente komt voort uit een leerwerkproject van Stichting De Buurtwerkplaats. Met een leerwerktraject in 2023 zijn, mede dankzij een bijdrage van de Provincie Zuid-Holland, klussers bij de werkplaats opgeleid. In 2024 zetten de gemeente en de Buurtwerkplaats hun samenwerking voort. Daarnaast werken ook bewoners via de gemeente als energieklusser bij Energiehulp Schiedam.

Maatschappelijke hulp

Wat Energiehulp extra bijzonder maakt, is dat bewoners ook op andere gebieden tips en advies krijgen. Als zij vragen of zorgen hebben, kunnen zij die tijdens het klusbezoek delen. De wijkenergiecoördinatoren zorgen er dan voor dat de bewoners in contact komen met de juiste maatschappelijke organisaties zoals DOCK en WOT.

Klusdagen en inloopuren

Wekelijks vinden er Energie Inloopuren plaats voor bewoners, maar er worden ook klusdagen, workshops, activiteiten en aanbel-flyeracties gehouden. Wethouder Hamerslag: “Er komen veel bewoners naar de Energie Inloopuren met vragen over hun energierekening. Dat geeft wel aan hoe belangrijk dit werk is. Na de feestelijkheden gaan de klussers dan ook gelijk weer aan de slag, want er zijn nog veel woningen te verbeteren.” TNO heeft becijferd, dat zo'n 5.000 tot 7.000 Schiedamse huishoudens de hulp van de energieklussers goed kunnen gebruiken.

Afspraak maken

Schiedammers die ook gratis Energiehulp willen, kunnen eenvoudig een afspraak maken. Dit kan via www.energiehulp.nl, via e-mail @email of door te bellen of appen met 06 23 22 61 71.


Energiehulp wordt gefinancierd via de SPUK Aanpak Energiearmoede. Dit is een speciale uitkering van het Rijk aan gemeenten om energiearmoede te bestrijden. De inhuur van twee wijkenergiecooördinatoren in Nieuwland en Oost wordt mede mogelijk wordt gemaakt door een subsidie voor 'outreachend werk' van het Ministerie van SZW. In Nieuwland en Oost wordt nauw samengewerkt met het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid Schiedam Nieuwland en Oost (NLPV) dat als doel heeft de leefbaarheid in deze kwetsbare wijken te verbeteren.
 

De foto's zijn gemaakt door Paul de Graaff.

Energiehulp: gratis hulp bij energie besparen